!
De Fonteindienst in de Plantagekerk werd zondag gehouden voor lege kerkbanken. (Foto: Fonteinwerk / Martijn Stuiver)
De Fonteindienst in de Plantagekerk werd zondag gehouden voor lege kerkbanken. (Foto: Fonteinwerk / Martijn Stuiver) Foto: Fonteinwerk / Martijn Stuiver

Kerken creatief met coronavirus

16 maart 2020 om 14:32 Algemeen

Harderwijk - Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, raadt de PKN gemeenten af om bijeenkomsten met meer dan 100 personen door te laten gaan. Kerken zijn creatief in oplossingen met livestreams en ook tv-zender CAI werkt mee.

Marco Jansen

 De Hervormde wijkgemeente De Regenboog had zondag een ochtenddienst met plaats voor maximaal 50 bezoekers. ‘’Uiteindelijk kwamen er maar vijf bezoekers, exclusief de medewerkers voor licht en geluid. Iedereen die binnen was, is uit voorzorg geregistreerd, volgens de richtlijn van de Protestantse kerk’’, vertelt kerkelijk werker Jan Kramer. “Normaal zitten er rond de 600 bezoekers in de kerkzaal. Gelukkig namen mensen hun verantwoordelijkheid en gingen uit voorzorg niet. Maar er hebben, wat ik zo hoorde in mijn omgeving, genoeg mensen via de livestream gekeken. We zullen de kerkdiensten voortzetten, maar vanaf nu wel zonder bezoekers.”

Als een kerk gesloten is, openen zich nieuwe deuren. Onder dat motto was in de Plantagekerk op 15 maart een Fonteindienst zonder publiek. De dienst was vanaf 11.30 uur online te volgen via een livestream.

“We waren met zes medewerkers in de kerk aanwezig en verzorgden via de Menti-Meter een interactief gebedsmoment. De gemeenteleden konden via een whatsapp-achtige tool hun gebedspunten aandragen’’, vertelt Martijn Stuiver van het Fonteinwerk, die zelf het welkom en openingsgebed verzorgde. ‘’De derde zondag van de maand hebben we vaak een spreker met een vlog; dit keer een eerder opgenomen vlog van een Jezuïet. Het was vrij makkelijk om alles om te zetten naar een online dienst. We zongen middels Youtube liederen met tekst. Mensen konden het van huis uit volgen via Kerkdienst gemist of kanaal 707 van de CAI.’’

De internationale kerkdienst voor asielzoekers in christengemeente Sefanja die zondagmiddag om 14.30 uur zou plaatsvinden, werd afgelast. Dit vanwege een tekort aan rijders voor de bewoners van het AZC, aldus Adriaan Sterken op de site van PGH.

De hervormde Grote Kerk laat haar leden tot 1 april op zondag ’s ochtends (9.30 uur) en ’s middags (17.00 uur) aangepaste diensten volgen via Kerk TV. Hervormde gemeente Het Visnet laste de ochtend- en avonddienst op zondag 15 maart af en bood als alternatief een eerdere dienst via Kerk TV. Ook de Petrakerk schrapte zondag de kerkdienst en de jongerendienst. De Christelijk Gereformeerde Bethelkerk annuleert alle reguliere kerkdiensten tot en met 29 maart en verwijst naar de televisiekerkdienst van de Evangelische Omroep op NPO2. “Voor ouderen en anderen die extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus werken we aan een ‘buddy-systeem. Samen naar een dienst luisteren geeft meerwaarde’’, aldus Aryan Blok van de communicatie commissie.

Alle abonnees van CAI Harderwijk kunnen kerkdiensten in Harderwijk en Hierden voorlopig tot en met 31 maart 2020 zonder de smartcard volgen via de CAI-kanalen 701-710.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie