Het initiatief kwam van Ida Stoevelaar, die zag hoe haar kleinzoon de rol van kinderwethouder in Ede met enthousiasme oppakte. Eigen foto.
Het initiatief kwam van Ida Stoevelaar, die zag hoe haar kleinzoon de rol van kinderwethouder in Ede met enthousiasme oppakte. Eigen foto. (Foto: )

Voorstel kindercollege aangenomen: 'Ik krijg leuke reacties van leerkrachten'

door Lex Schuijl

De gemeenteraad heeft vorig jaar de CDA-motie 'Instellen kindercollege Harderwijk', unaniem aangenomen.

HARDERWIJK – Deze motie beoogt het instellen van een kindercollege waarover met de basisscholen in Harderwijk en Hierden al uitvoerig is gecommuniceerd.

Initiatief
Het initiatief kwam van Ida Stoevelaar, die zag hoe haar kleinzoon de rol van kinderwethouder in Ede met enthousiasme oppakte. Met die ervaring deed zij het voorstel om in Harderwijk ook een kindercollege in te stellen. Het voorstel en de suggesties zijn overgenomen in het plan van aanpak, dat in de commissie is besproken. Daarin is een tijdpad opgenomen om in oktober, de maand van de burgerschap, het kindercollege te presenteren. In de commissievergadering werd met nadruk gevraagd het kindercollege niet alleen ceremoniële taken te laten vervullen, maar ook de kinderen op hun onderwerpen mee te laten denken.

Raadslid Stoevelaar: "We zitten al volop in het traject van 'solliciteren'. Ik krijg daar persoonlijk leuke reacties op van kinderen die graag in aanmerking willen komen, maar ook van enthousiaste leerkrachten, die mogelijke kandidaatjes op hun school zien rondlopen. Ik zou het leuk vinden deel uit te maken van de vakjury, maar ook om straks de gekozen kinderen en hun ouders (zonder hen lukt het niet) te begeleiden. Kinderen uit groep 6 en 7 van de basisscholen kunnen zich melden via de website, op de website staan ook de spelregels. Aanmelden kan tot zondag 12 mei!"

Samenstelling en taken
Het kindercollege bestaat uit een kinderburgemeester en een kinderwethouder. De 'portefeuille' van de kinderwethouder varieert jaarlijks en hangt samen met de eigen presentatie van de kinderwethouder, die ook de kinderburgemeester kan vervangen. Wat mogen mensen van hen verwachten? Denk bijvoorbeeld aan een representatieve of ceremoniële functie, zoals de intocht van Sinterklaas, de kranslegging tijdens Nationale Dodenherdenking, de opening van de Sportwijzer & Cultuurwijzer en de Koningsspelen. Verder zijn zij het aanspreekpunt voor andere kinderen, die met hun vragen bij het kindercollege terecht kunnen. Kinderen kunnen ideeën en vragen voorleggen via de website of via andere kanalen zoals e-mail.

Verkiezing
De kandidaten worden gekozen door een vakjury die bestaat uit de burgemeester en de wethouder onderwijs. Alle kinderen die hebben gesolliciteerd - en hun familie en klasgenoten - worden uitgenodigd in het Huis van de Stad. De kinderen geven een presentatie aan de vakjury waarom zij de kinderburgemeester of -wethouder moeten worden. Uiteindelijk wordt het kindercollege door de burgemeester op een officieel moment benoemd. Daarbij krijgt de kinderburgemeester symbolisch een door kinderen zelf ontworpen ambtsketen omgehangen.

Meer berichten