!
Afbeelding
Foto: Shutterstock

Gemeenteraden hebben te weinig grip op jeugdhulp

9 juni 2020 om 10:30 Algemeen

Harderwijk - De gemeenteraden van Harderwijk en Ermelo hebben te weinig grip op de jeugdhulp. Dat blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer van beide gemeenten. Conclusie is dat de overgang van de provincie Gelderland naar beide gemeenten voor een aanzienlijk deel goed is geregeld maar dat de beoogde kwaliteitsverbetering nog vorm moet krijgen. Daarop moet meer lokaal worden gestuurd.

Aangegeven wordt dat de gemeenten onvoldoende geld krijgen van het Rijk voor de jeugdhulp. Veel rondom de jeugdhulp in beide gemeenten is regionaal geregeld en georganiseerd. Het gaat dan zowel om beleid, inkoop als de financieel-administratieve afhandeling. De Rekenkamer concludeert dat dit handig en efficiënt is maar daarmee de lokale grip op de jeugdhulp wel in de verdrukking komt.

De focus heeft te veel gelegen op hoe alles rond de jeugdhulp moet worden geregeld maar dat de gemeenteraden van beide gemeenten hierover te weinig zijn geïnformeerd. Hierdoor gaat de focus op wat de maatschappelijke effecten zijn verloren. Met als gevolg dat de raden te weinig grip op de jeugdhulp ervaren. Het gaat dan niet alleen om het geld wat aan jeugdhulp wordt besteed maar ook wat de ambities zijn. De Rekenkamer is van oordeel dat beide gemeenten ieder afzonderlijk doelen moeten vaststellen die aansluiten bij de lokale samenleving en specifieke noden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie