!
Afbeelding
Foto: Hans van Oosterhoudt

Handhaving brandveiligheid panden

8 juni 2020 om 18:10 Algemeen

HARDERWIJK - Door de gemeente Harderwijk wordt dit jaar extra ingezet op de controle van de brandveiligheid. Hierbij wordt samengewerkt met de brandweer en de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland.

Wijnand Kooijmans

Door toezichthouders is in 2019 meerdere keren vastgesteld dat woningen boven winkels niet brandveilig waren. De woningen zijn in strijd met het bouwbesluit uit 2012 en soms ook verbouwd zonder vergunning. Maar ook is duidelijk geworden dat ook winkels niet brandveilig zijn. Opzet is, gedurende een half jaar, per week acht uur aan controles op zowel de woningen als de winkels.

Dit jaar wordt ook de controle voortgezet op bouwwerken die illegaal zijn gebouwd en ook niet voor legalisatie in aanmerking komen. Onder meer vallen hieronder schuilstallen en paardenbakken waarvoor in 2019 de benodigde beleidsregels zijn vastgesteld. Besloten is ook de controle op het illegaal permanent bewonen van vakantiewoningen dit jaar op te pakken. Per park wordt hiervoor een plan van aanpak opgesteld. Opzet is dat een half jaar lang twintig uur per week aan deze controles wordt besteed.

Zwaar toezicht wordt uitgeoefend bij de bouw van grondgebonden woningen, woon- en logiesgebouwen, industriegebouwen en kantoor- en publiek toegankelijke gebouwen. Toezicht vindt plaats bij het storten van de fundering, het aanbrengen van brandwerende voorzieningen en de constructieve onderdelen. Vaak kunnen overtredingen ter plekken worden hersteld met alleen een waarschuwing van de toezichthouder. Indien nodig wordt opgetreden met bestuursdwang of wordt een bouwstop opgelegd.

Bij het realiseren van andere bouwwerken wordt pas na het voltooien van de werkzaamheden een controle uitgevoerd. Wordt dan een overtreding geconstateerd, dan wordt er eerst gewaarschuwd. Indien de overtreding niet wordt beëindigd volgt een juridische procedure. Dit geldt bijvoorbeeld als een schuur te hoog is of een garage te groot.

Het toezicht op bestaande bouw vindt plaats door te reageren op klachten of het zelf constateren van overtredingen. Er vindt overleg plaats met de klager, de overtreder waarna de situatie wordt onderzocht. Afgelopen jaar zijn op deze wijze rond de zestig klachten behandeld. Gemiddeld neemt de behandeling van een klacht zes uur in beslag. Door toezichthouders zelf zijn eveneens rond de zestig overtredingen vastgesteld in het afgelopen jaar.

De laatste jaren wordt bij het toezicht steeds meer geconstateerd dat woningen worden gesplitst, omgezet naar kamerverhuur en bijgebouwen/schuren worden bewoond door een ander huishouden dan de hoofdwoningen. Het wordt daarom dringend gewenst gevonden hiervoor beleid op te stellen met betrekking tot legalisering en handhaving.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie