!
Afbeelding
Foto: De Persgroep

Datalek na inbraak lijkt uitgesloten

16 juni 2020 om 10:43 Algemeen

HARDERWIJK - Door de gemeente Harderwijk wordt geen reden gezien een mogelijk datalek te melden aan alle betrokkenen. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wijnand Kooijmans

Het college verwacht niet dat de inbraak op de begraafplaats heeft geleid tot het ontvreemden van documenten met persoonsgegevens. Geconstateerd is dat de buit alleen heeft bestaat uit enkele kostbaarheden. Er wordt geen enkele reden gezien aan te nemen dat de inbreker foto’s heeft gemaakt van documenten waarop persoonsgegevens staan vermeld.

Het college gaat dan ook niet mee in het argument van de Autoriteit Persoonsgegevens dat dat op geen enkele wijze met zekerheid is uit te sluiten dat de inbreker dergelijke foto’s niet heeft gemaakt. Dat maakt dat burgemeester en wethouders vast houden aan het standpunt dat het niet aannemelijk is dat de de inbreker deze foto’s wel heeft gemaakt.

Waardoor, zo wordt aangegeven, het risico voor betrokkenen dat hun gegevens openbaar worden, relatief klein is. In ieder geval wordt niet meegegaan met het argument van der Autoriteit dat er waarschijnlijk sprake is van een hoog risico.

Ook wordt aangegeven dat het op de begraafplaats aanwezige kopieerapparaat niet bruikbaar was door de inbreker. Het apparaat is beveiligd tegen het gebruik door derden. Dat maakt het uitgesloten dat het apparaat door de inbreker is gebruikt om gegevens te kopiëren.

Het college blijft achter de mening staan van de privacy officier van Harderwijk dat een melding van het datalek achterwege kan blijven. Indien dat wel moet gebeuren dient Harderwijk aan ongeveer 4.500 betrokkenen een melding te doen van de inbraak en hen te wijzen op het mogelijk ontstaan van een datalek. Dat alles zou dan handmatig moeten worden ingevoerd en daarmee ook grote kosten voor de gemeente met zich meebrengen.

Aangegeven wordt dat de interpretatie van wetsartikelen en richtlijnen op het terrein van de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) op onderdelen nog onduidelijk is.

Afhankelijk van hoe de Autoriteit Persoonsgegevens reageert op het standpunt van het Harderwijker college wil men wel een eigen beleidsrichting vaststellen hoe te handelen bij onverhoopt toekomstige datalekken.

Over de inbraak is overigens weinig naar buiten gebracht. De dader lijkt niet te zijn gepakt omdat de gestolen voorwerpen nog niet zijn teruggevonden en hem of haar ook geen vragen over het mogelijke datalek kunnen worden gesteld.

Op de begraafplaats zijn in een later stadium wel voorwerpen vernield die op elf graven staan. Door vijf families is hiervan aangifte gedaan.

Voor de vernielingen is een 17-jarige inwoner van Harderwijk opgepakt die ook heeft bekend de dader te zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie