!
Afbeelding
Foto: Hans van Oosterhoudt

Prioriteiten voor politie vastgelegd

15 juni 2020 om 16:23 Algemeen

Jeugd en veiligheid, actieve veiligheidszorg rond en en met het asielzoekerscentrum, huiselijk geweld en kindermishandeling en het evenementenveiligheidsbeleid. Dat zijn de vier lokale kerntaken die de gemeente Harderwijk wil hanteren binnen het politiedistrict West-Veluwe.

Wijnand Kooijmans

HARDERWIJK – Bij jeugd en veiligheid gaat het onder meer om alcohol- en drugsgebruik, veiligheid in en rond de school en problemen rond groepen jongeren en ervaren jeugdoverlast. Ten aanzien van het asielzoekerscentrum wordt benadrukt dat de criminaliteit hier sterk is teruggedrongen. Blijvende aandacht wordt echter noodzakelijk gevonden voor de bescherming van de bewoners en omwonenden.

Rond het evenementenbeleid wil het college van burgemeester en wethouders graag van de raad vernemen hoe strak men hierin staat. Of dat de organisatoren iets meer ruimte wordt geboden. Waarbij voorop blijft staan dat evenementen veilig en zonder overlast moeten verlopen.

Vanuit enkele fracties wordt aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid. Mede omdat uit de uitkomsten van de veiligheidsmonitor blijkt dat één op de vijf inwoners een gevoel van onveiligheid heeft. Districtschef West Veluwe Ferda Yondemil zegt dat de controles hierop al beginnen zodra een agent het bureau verlaat.

Burgemeester Harm-Jan van Schaik zegt dat daarnaast aanpassing aan en de inrichting van wegen is gericht om de verkeersveiligheid te verbeteren. Streven is de snelheid van het verkeer te remmen maar ook het parkeren wordt daarbij meegenomen. Bovendien moet niet, zo zegt hij, worden vergeten, dat de meeste verkeersproblemen in wijken door bewoners zelf worden veroorzaakt.

De prioriteiten worden niet als statisch gezien. Mocht blijken dat binnen vier jaar de problemen op een terrein vrijwel zijn opgelost dan kan deze worden vervangen door ontwikkelingen die ineens meer aandacht vragen. Soms is het ook moeilijk in te schatten. In 2018 is er sprake geweest van enorm lage criminaliteitscijfers dat een stijging in de jaren daarna veroorzaakt. Zoals Yondemil nu al de verwachting heeft dat er door het corona-virus ook dit jaar sprake zal zijn van minder criminaliteit.

Door D66 wordt gewezen op de grote verschillen die zij horen ten aanzien van de zichtbaarheid en aanspreekbaarheid van wijkagenten. Volgens Yondemil heeft iedere wijkagent een eigen identiteit en wil zij dat ook graag zo houden. Wijkagenten zijn van de acht uur per dag dat ze in dienst zijn zes uur in de wijk aanwezig en dan ook aanspreekbaar zijn.

Op verzoek van de SGP gaat nog gekeken worden naar cybercriminaliteit en de aandacht die daaraan moet worden gegeven. De partij wijst erop dat vooral ouderen hier de dupe van worden. Zoals politie en gemeente ook graag grip houden op ongewenste activiteiten binnen de vakantieparken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie