!
(vlnr) Gert Reijerse, Benjamin, Robert en Sylvie van den Berg, Julia Reijerse en Brenda Posthumus onder één van de palmbomen. (foto: Marco Jansen)
(vlnr) Gert Reijerse, Benjamin, Robert en Sylvie van den Berg, Julia Reijerse en Brenda Posthumus onder één van de palmbomen. (foto: Marco Jansen) Foto: Marco Jansen

Ondanks regels toch weer gezellig

16 juni 2020 om 09:00 Algemeen

Nu de horeca weer open is, neemt de drukte toe en geven de terrassen de boulevard een gezellige aanblik. “Het terras zat niet ineens massaal vol, maar je ziet mensen langzaam terug gaan naar het normale.’’

Marco Jansen

HARDERWIJK - “We hanteren alle regels, en stellen netjes de vragen, maar wel op een vriendelijke manier en zonder te overdrijven. We gaan voor een gastvrije uitstraling zodat de gast zich veilig en welkom voelt. De palmbomen zijn weer neergezet en door deze investering maken we er deze zomer toch een feestje van’’, aldus Robert van den Berg namens de Stichting Evenementen Boulevard Harderwijk. ‘’Als stichting hebben we goed samengewerkt met de gemeente zodat elke ondernemer zijn uitbreiding kreeg.’’

Brenda Posthumus kon voorheen op het terras van Monopole zo’n 200 personen ontvangen. ‘’Dat zijn er nu ongeveer 100. Aan de voorkant hadden we er al een stukje bijgekocht en dat pakken we er nu bij. De palmbomen als afscheiding hebben een gemoedelijke uitstraling.”

Twaalf weken het hotel dicht; de ene dag verging haar beter dan de andere. “Af en toe had ik een kort lontje’’, geeft ze toe. “We hadden zoveel boekingen dat we de hele zomer vol zaten. Maar na alle reserveringen regende het annuleringen. Het hotel is vanaf hemelvaartsdag weer open en dit weekend is het weer hartstikke vol.”

Geen reservering

Posthumus kijkt uit naar de zomer. “Van mooi weer worden wij allemaal heel blij en gelukkig. Het is positief dat mensen weer op de boulevard komen en toch weer durven. Maar vorig weekend was het slecht weer en zie je dat ze nog angstig zijn om binnen te zitten. We zijn geen restaurant om te reserveren en zijn dat ook nooit geweest. Na de eerste dag doen we dat voor het terras ook niet meer. Voorheen was de hele dag een wirwar van mensen, nu is men wat bedeesder. Iedereen moet wachten op een plekje.’’

Even verderop heeft Gert Reijerse bij de Admiraal 180 zitplekken buiten. Ook hij heeft zijn terras iets mogen verruimen. “Alle tafel staan wijd uit elkaar, mensen vinden dat prettig. We kunnen de 1,5 meter afstand prima waarborgen en dus kun je zo aan een tafeltje gaan zitten. Dan krijg je de vraag of je gezond bent.’’ Als gastheer is hij vooral ontspannen. “De één scheelt corona niets, de ander is panisch. Als je zolang in de horeca werkt, voel je wel aan hoe je moet laveren. Als mensen maar zien dat je schoon werkt. Altijd je handen wassen en als mensen weggaan alles ontsmetten.’’

Brand

Restaurant Bonanza werd in de nacht van 24 op 25 mei getroffen door brand. “Rond half 5 is in een vuilnisbak iets gaan smeulen. Een sigaret, verfpot of doek met olie. We zijn er nog niet helemaal uit wat het was. De politie reed toevallig langs en dat heeft ons echt geholpen’’, vertelt Benjamin van den Berg, die gebeld werd en een kwartier later ter plaatse was. “We waren net klaar met verbouwen en dan is de schade al gauw groot. We zijn nu drie weken verder. Muren zijn opnieuw gesausd, er moest een nieuwe vloer in door waterschade. Het is voor 95% opgelost, maar we zijn tussen de bedrijven door nog steeds bezig. We hebben met 30 man gewerkt om toch open te kunnen.”

Zus Sylvie: “Wij houden van het horecavak en dat hebben we gemist. Ik ben opgelucht dat we de mensen weer om ons heen hebben in de zaak. We zien hetzelfde bij onze gasten: ze mogen weer. Zij hebben het ook gemist.’’ Benjamin: “We zijn relaxter, nemen wat meer de tijd. We gaan weer wat terug naar hoe het was en een terrasje werkt dan wel mee.”

Driehoekjes

Hoewel het terras compacter is met zo’n 80 zitplaatsen is het op een creatieve manier toch gezellig én veilig ingericht. Benjamin: “We hebben driehoeken gemaakt waar de tafels tegenaan staan met plexiglas schermen ertussen. Elke unit heeft een parasol. Door die driehoekjes zit iedereen van elkaar af, maar blijft het toch gezellig. Je kunt zo toch met een grotere groep afspreken. Een Spaans muziekje geeft extra sfeer en we gaan nog lampjes ophangen en heaters plaatsen. Gastvrijheid blijft het belangrijkst.’’

Op 1 juni was er een proef met gastheren bij de in- en uitgang van de boulevard. Robert van den Berg: “Zij reguleerden het fietsverkeer en leidden de strandbezoekers om, zodat de boulevard niet te druk wordt. Dat ging goed en we zijn door de gemeente gevraagd dit in het hoogseizoen ook te doen. Daar maken we een plan voor.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie