!
Afbeelding

Nieuw voorstel theater in het Waterfront in de maak

15 februari 2021 om 12:03 Algemeen

HARDERWIJK - Er komt een nieuw voorstel hoe verder om te gaan met het maken van plannen voor de bouw van een nieuw theater in het Waterfront. Een voorstel van het college van burgemeester en wethouders een variantenstudie te starten naar de realisatie van een nieuwe podiumvoorziening werd in de commissie Ruimte teruggenomen door wethouder Bert van Bijsteren.

Wijnand Kooijmans

Die is van mening, mede naar aanleiding van vragen uit de commissie, dat het stuk niet compleet is en eerst verder moet worden aangevuld voor er een definitief besluit over wordt genomen. Waarbij Bert Holleman (Gemeentebelang) en Jan van Panhuis (SGP) aangaven helemaal geen heil te zien in een theater binnen het Waterfront. Holleman: “We hebben hier al tienduizenden euro’s aan besteed terwijl een theater hier niet haalbaar is.”

Wethouder Van Bijsteren erkende dat oorspronkelijke plannen van private partijen een theater te ontwikkelen mogelijk in een te vroeg stadium naar buiten zijn gekomen. Er moet, naar zijn mening een integrale afweging komen hoe de plint – de commerciële ruimte – binnen het Waterfront moet worden ingevuld. Als mogelijkheid noemt hij de combinatie van meerdere functies, zoals een bioscoop, bijzondere restaurants en een casino.

Het consortium is voornamelijk aan zet als het gaat om de invulling van de plint. Geopperd is al een hotel maar ook moet er een parkeergarage komen en is er de mogelijkheid voor de bouw van woningen en de komst van horeca. “Het consortium moet er invulling aan geven, daar gaan wij als gemeente niet meer over”, aldus de wethouder. Maar de verstandhouding tussen consortium en de gemeente is goed en er bestaat de bereidheid naar elkaars input te luisteren. Van Bijsteren: “Wij willen onze rol actiever opnemen en ook daarin kunnen sturen.“ Laurens de Kleine (PvdA) weet dat partijen bereid zijn er samen uit te komen. Maar vraagt zich wel af of dit uiteindelijk financiële consequenties kan hebben.

Volgens Van Bijsteren betaalt wie bepaalt en dat is het consortium. Maar mocht bij een goed plan er toch extra geld worden gevraagd van de gemeente, dan is de wethouder bereid daarvoor aan te kloppen bij de gemeenteraad.

Geen theatervoorziening

De ChristenUnie vindt dat bij een verdere uitwerking van een voorstel aan de raad ook de optie van geen theatervoorziening in het Waterfront moet worden meegenomen. De tijd om een voorstel uit te werken is er nu er voorlopig een theater komt in het Infrapark aan de Ceintuurbaan. De commissie Ruimte ziet dit wel als een tijdelijke oplossing voor de komende jaren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie