!
Afbeelding
Foto: Pixabay

Nog veel te weinig goedkopere woningen

15 februari 2021 om 13:52 Algemeen

HARDERWIJK - De prijscategorieën voor nieuw te bouwen woningen worden binnen de gemeente Harderwijk geïndexeerd. Dit met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar.

Wijnand Kooijmans

 Met dit besluit wil het college vooral de bouw van goedkopere woningen mogelijk houden. In deze prijscategorie zijn geen enkele woningen in Harderwijk te koop.

Bij de gemeenteraad, die het voorstel van het college moet goedkeuren, leven hier en daar nog wel twijfels of het om een goed besluit gaat. Vooral Laurens de Kleine (PvdA) ziet meer in het verlagen van de grondprijs. En dat niet vanuit een oogpunt de zaken van projectontwikkelaars te spekken. Hij vindt dat zo veel mogelijk van de eigen grond van de gemeente moet worden benut om de eigen inwoners een goede woning te bieden. “Met een verlaging van de grondprijs kunnen we aan knoppen draaien die nu nog niet worden benut.”

Meerdere partijen willen het verzoek van het college nog eerst binnen hun eigen fractie bespreken voor zij een definitief oordeel geven. Volgens wethouder Jeroen de Jong is gekozen voor een plan dat het mogelijk maakt om voldoende woningen beschikbaar en betaalbaar te bouwen. Door de prijsklasse van middeldure huur en de prijs van koopwoningen aan te passen wordt het, naar zijn mening, mogelijk kwalitatief goedkope woningen te bouwen. Die aansluiten bij de behoefte, passen bij de stijgende bouwkosten, duurzaamheidsmaatregelen van de gemeente Harderwijk en de tendens op de woningmarkt.

In antwoord op vragen van Menno Doppenberg (VVD) geeft de wethouder aan dat bewust is geprobeerd niet aan te sluiten bij de stijging van de bouwkosten. De indexering staat los van de bouwkosten of de stijging van de prijzen op de woningmarkt. Maar is gekoppeld aan de betaalbaarheid voor de woningzoekenden.

Door de wethouder is toegezegd dat de verordening voor de starterslening wordt aangepast aan de prijsindexering welke wordt doorgevoerd. Waar Marten Pijnenburg (D66) wel vraagtekens zet bij het plan van het college. De koopkrachtstijging is geen garantie dat er hogere hypotheken afgesloten kunnen worden. Wethouder De Jong zegt dat de opzet is de kwaliteit van de woningen mee te laten groeien. Hij vergelijkt het met de prijs van een liter melk waarvan de prijs steeds op 1 euro blijft gehandhaafd. Gevolg is wel dat de koper uiteindelijk minder melk ontvangt. “Wij willen dat door de markt wordt gebouwd in de goedkope sector.” Door de gemeente wordt al wel een anti-speculatie beding gehanteerd. In de praktijk levert dit wel eens problemen op omdat mensen zich beroepen op het feit dat ze gaan scheiden en daardoor de toegenomen waarde van de woning moeten verzilveren. Verlaging van de grondprijs leidt er toe dat er een negatief exploitatietekort ontstaat dat niet wordt gedekt door de toegekende subsidies.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie