De gewelfschilderingen zijn te bezichtigen via de bouwsteiger. Foto: Lex Schuijl.
De gewelfschilderingen zijn te bezichtigen via de bouwsteiger. Foto: Lex Schuijl. (Foto: )

Restaurateurs actief in Grote Kerk

door Lex Schuijl

Belangstellenden kunnen onder begeleiding de bouwsteiger bij de Grote Kerk beklimmen om met eigen ogen de werkzaamheden van de restaurateurs te volgen.

HARDERWIJK - Als verslaggever van deze krant heb ik de uitnodiging van de Historische Vereniging Herderewich om de restauratie in de Grote Kerk te mogen aanschouwen met beide handen aangenomen.

Fasering
De conservatie van de gewelfschilderingen in de Grote kerk van Harderwijk wordt in drie fases uitgevoerd. Vorig jaar is begonnen met de kooromgang. Verder worden de kolommen gerestaureerd. Resteren nog tot 2021: het zuidtransept, het noordtransept, het schip en de zijbeuken. De Stichting Vrienden van de Grote Kerk heeft toestemming gegeven voor rondleidingen.

Steiger
In de Grote Kerk verrijst bij binnenkomst een steiger van twintig meter hoog. Bovenaan gekomen bevindt zich een werkvloer over het koor. Op die vloer staan rolsteigers om de schilderingen in de gewelven toegankelijk te maken. In de nok van de kerk wordt er gewerkt om de gewelfbogen waarop de schilderingen zijn aangebracht vast te zetten met ijzeren stangen. Dat gebeurt door de balk- en staalconstructie overal na te lopen en opnieuw solide te maken waardoor speling en zetting wordt voorkomen.

Uitvoering restauratie
Restauratoren Aafje Bouwhuis en Nanon Journée van Bouwhuis & Journée zijn gespecialiseerd in het restaureren van muurschilderingen. Nanon Journée gaf uitleg over de aanpak van de restauratie. "De schilderingen uit 1561 zijn door Ewold van Delft aangebracht. Het is uniek dat de schilder bekend is, omdat het destijds niet de gewoonte was om de werken te ondertekenen. Ewold heeft zichzelf en zijn dochter die hieraan heeft meegewerkt, afgebeeld. Het is niet de bedoeling om de tekeningen bij te werken. Deze schilderingen zijn in de jaren '70 in goede staat achter de kalklaag tevoorschijn gekomen en door het team van Jelle Otte blootgelegd. De schilderingen zijn tweeledig aangebracht, de 'goede' kant met de Hemel en de Barmhartigen en de 'slechte' kant met de Hel met het vagevuur en de Onbarmhartigen."

Afwerking
"De kalklaag die in de Middeleeuwen is aangebracht, is heel zacht en laat op verschillende plaatsen los. We hebben het uitgehakt en vervolgens weer opgevuld met een ambachtelijke kalk-zandmortel die bestaat uit een speciale cementsoort. Moderne materialen, zoals die rond het jaar 1975 zijn gebruikt worden nu achterwege gelaten, omdat gebleken is dat deze nu problemen veroorzaken op het gebied van poreusheid. Vocht is funest voor de schilderingen. De verwachting is dat we eind mei gereed zijn met het koor. Daarna gaat in juni en juli de kerk dicht en in augustus is de kerk hopelijk weer toegankelijk." 

Kijk voor meer informatie op de website

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden