!
Afbeelding
Foto: Shutterstock

Aanwezigheid biogas alleen een risico

19 mei 2021 om 11:14 Algemeen

Harderwijk - De bio-vergister op het terrein van het waterschap Vallei & Eem op het bedrijventerrein Lorentz in Harderwijk staat vol in het zicht en achter hekken. Dit in tegenstelling tot veel installaties die relatief vaak verstopt zijn in buitengebieden achter boerenerven of bij afvalverwerkers. Dat maakt de kans gering dat er wordt gesjoemeld met afvalstromen.

Wijnand Kooijmans

Dat stelt het Harderwijker college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van vragen van Gerdien Morren (CDA). Aanleiding was een reportage op televisie waarin een niet al fraai beeld werd geschetst van co-vergisters. Het college stelt dat het beeld van de uitzending inderdaad zorgwekkend was. Maar dat het veelal ging om private co-vergisters welke zijn opgericht als nevenactiviteit en ondergeschikt zijn aan de primaire bedrijfsvoering.

Bij de installatie in Harderwijk komen maximaal 38 vrachtwagens en 24 personenauto’s per dag. Dit aantal is gedurende het gehele jaar hetzelfde. Het gaat om een co-vergister met minimaal vijftig procent mest. In de installatie worden mest, maaisel en restproducten uit de voedingsindustrie en de agrarische sector verwerkt. Hieronder zijn ook slib en afvalwater, voornamelijk afkomstig uit de levensmiddelenindustrie. Er wordt geen rioolslib toegevoegd. Volgens de eigenaar van de installatie zelf wordt er geen afvalwater toegevoegd.

Tijdens een controle in april 2019 zijn de volgende stoffen aangetroffen: graanresten, cacaodoppen, maismeel, weipermeaat (verse, gepasteuriseerde wei waaruit het eiwit is onttrokken), glycerine, plantvetten, koffiedik, havermoutmeel, bietenpunten, bietmelasse, maisscreenings en uitgepakte levensmiddelen.

Het bedrijf geeft aan monsters te nemen om zelf extra controle uit te oefenen op de samenstelling van de kwaliteit van vloeibare producten. Gewerkt wordt volledig binnen de eisen van de vergunning en de wet- en regelgeving.

Het relevante risico voor de omgeving is, zo stelt het college, de aanwezigheid van biogas op het terrein. In de vergunning zijn voorschriften opgenomen ten aanzien van constructie en overvulbeveiliging voor de opslag van het biogas. Hierdoor moeten de effecten bij een eventueel incident binnen de grenzen van het terrein van de zuivering voor rioolwater blijven. Er is een gaswasser aanwezig om de uitstoot van ammoniak te reduceren.

Jaarlijks worden twee controles uitgevoerd waarbij onderwerpen als geur en acceptatie van reststromen worden besproken en beoordeeld. Het toezicht wordt, op verzoek van de gemeente, uitgevoerd door de Omgevingsdienst Regio Arnhem. Voor de hele keten wordt de traceerbaarheid en duurzaamheid van de aangeleverde reststromen geborgd. Het bedrijf beschikt over het hiervoor benodigde certificaat. Ook wordt een milieuverslag opgemaakt ten aanzien van alle ingaande en uitgaande stromen en overig verbruik en uitstoot.

Bij de gemeente zijn in 2020 twee klachten over geuroverlast gedeponeerd. Bij de provincie is wel een klacht bekend van een omliggend bedrijf over geuroverlast. Het bedrijf Bech dat de co-vergister beheert, is gevraagd of zij kunnen verklaren waar de overlast vandaag komt. Verder is recent een klacht over een laag frequent geluid ingediend dat mogelijk is te koppelen aan Bech.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie