!
Lennart van der Vegt
Lennart van der Vegt
Column Lennart van der Vegt

#ouwezakken

25 juni 2021 om 13:47 Column

Jezus waarschuwt ons om geen nieuwe wijn in oude zakken te doen. Je zou kunnen zeggen dat we geen ouwe zakken moeten worden. Nieuwe tijden brengen nieuwe manieren, nieuwe wegen, nieuwe ‘wijn’. Dat geldt ook voor de Kerk. De boodschap blijft wel hetzelfde, zoals de ingrediënten van de wijn hetzelfde blijven. Maar nieuwe wijn bruist, beweegt en als we ons niet aan willen passen dan hebben we als ouwe zak kans dat we scheuren.

Een mooi voorbeeld hiervan is de Alpha Cursus, waar wereldwijd miljoenen mensen aan hebben meegedaan. Alpha is opgezet als ontmoeting, samen eten en praten over Jezus. Toen de coronacrisis insloeg en mensen elkaar niet meer mochten ontmoeten, dacht Nicky Gumbel, de oprichter van Alpha, dat het afgelopen zou zijn met Alpha: “Ik dacht dat Alpha Online NOOIT zou werken”. Gelukkig waren er veel nieuwe wijnzakken in het team van Alpha, die toch doorgingen met Alpha Online. En de bedenkingen van Gumbel bleken totaal onterecht. Alpha online was een gigantisch succes. Dezelfde ingrediënten, maar dan nieuw en Alpha groeit als nooit tevoren.

We moeten veranderen door de vernieuwing van ons denken, niet door andermans denken over te nemen of succes formules toe te passen. Kijkend naar bovenstaand voorbeeld bleek Alpha online bijvoorbeeld helemaal niet te werken voor de jongeren die Alpha Youth volgde bij Youth United. Waar mogelijk zijn we bij elkaar blijven komen. Jongeren hebben dat samenzijn gewoon nodig, online haken ze af, heb ik gemerkt. En mede door de keuze om door te gaan tegen de stroom in hebben zondag 23 mei 13 jongeren van Youth Alpha en Roots (jeugdgroep na Alpha) zich laten dopen in het Veluwemeer!

De boodschap is net zo relevant als altijd. Als we de verpakking weten aan te passen zodat deze aansluit bij deze tijd gaan mensen, ja zelfs jongeren, de relevatie ervaren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie