!
Afbeelding
Column Johan het Lam

Drankje

28 juli 2021 om 16:35 Column

‘I am gay’’, hoor ik de Afrikaanse jongen zeggen die naast mij loopt. Ik kijk hem aan en knik. ‘Dank je wel dat je me vertrouwt door dat te zeggen’, zeg ik. Maar ik weet dan nog niet hoe groot het vertrouwen is dat hij me geeft. Zijn vader is een man met macht in het land waarin hij is opgegroeid. En zijn vader heeft liever een dode zoon dan een zoon die homo is. Zijn leven was in gevaar, daarom is hij gevlucht. Op zijn vlucht naar Nederland is hij telkens weer afgewezen om zijn geaardheid. En nu vertelt hij me dit.

Als we later in de schaduw van een grote boom zitten, zegt hij ineens: ‘Ik heb in mijn geboorteland een drankje geprobeerd dat gemaakt was van een speciale boom, in de hoop genezen te worden van mijn homoseksualiteit. Maar het werkte niet…’ Opnieuw kijk ik hem aan en zeg: ‘Nee, er is geen geneesmiddel voor, het zal niet veranderen. Je bent zo geboren en je mag zo zijn. God heeft jou gemaakt en Hij houdt van jou zoals je bent.’ Het is een tijdje stil. Dit is blijkbaar nieuw. Hier naast mij zit een jongen die niets heeft met een gayparade. Hij zou er totaal geschokt over zijn als hij het zag. Geen regenboogvlagvertoon. Hij kent niet de klasgesprekken op school waarin alle mogelijke varianten van mensen openlijk worden besproken. Het zou hem verwarren als hij zulke gesprekken zou horen.

Hier is een jongeren die alleen maar hongert naar acceptatie en veiligheid. Om er te mogen zijn, voor God en de mensen. En hij mag er zijn voor God en de mensen. Hij stelt me de vraag die ik al aan voelde komen: ‘Maar hoe moet ik nu verder leven? Hoe wil God dat ik leef?’ Dat is een mooie vraag. Veel mensen stellen die vraag niet. Het antwoord is vaak helder en duidelijk. Soms is het een zoektocht. Het kan alleen maar Gods Woord worden gevonden. Ik zeg dat ik bereid ben om met hem mee te zoeken naar het antwoord en uiteindelijk zal hijzelf voor God beslissingen moeten nemen. Dat wordt trouwens van ons allemaal gevraagd, elke dag, in grote en kleine dingen: Luisteren naar God en de weg gaan die Hij wijst.

Ds. Johan het Lam, jhetlam1956@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie