Lymepatiënt Rosan Tromp met haar jonge dochter Naomi. Eigen foto
Lymepatiënt Rosan Tromp met haar jonge dochter Naomi. Eigen foto (Foto: eigen foto)

Noodkreet aan alle Harderwijkers!

door Lex Schuijl

Harderwijk - In de Week van de Teek wordt er extra aandacht gevraagd voor de chronisch zieke Lymepatiënten. Rosan Tromp uit Harderwijk is één van hen. Deze jonge vrouw en moeder van een dochtertje is ernstig ziek. Onbegrijpelijkerwijs is er in Nederland nog steeds geen behandelingsmogelijkheid gecreëerd.

De ziekte van Lyme is de snelst groeiende infectieziekte ter wereld en volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een nieuwe epidemie.
De klachten bij deze chronische ziekte zijn zeer uiteenlopend. De diagnose is vaak moeilijk te stellen en daarbij zijn er verschillende meningen over hoe de ziekte zich verspreidt.
Dat een tekenbeet Lyme veroorzaakt is genoegzaam bekend, maar er zijn ook nog andere dragers en het is zelfs overdraagbaar van mens op mens.

In actie met oproep
Marie-Louise Steijn is bijzonder getroffen door de situatie rond haar vriendin Rosan en komt met deze oproep. "Vrienden van haar hebben in februari van dit jaar een fundraising opgericht. Zij moet voor multi-disciplinaire behandeling uitwijken naar de VS, die behandeling kost maar liefst 75.000 euro. De teller staat echter pas op 2150 euro. Dit betekent dat de tijd dringt voor Rosan. Zonder deze behandeling is er geen kans op genezing en geen kwaliteit van leven meer."

Ernstig ziek
Deze derde en enig overgebleven zus is al heel lang ziek, ziek gemaakt op een plek die ziekmakend was, in plaats van een gezonde thuishaven. Inmiddels is zij getrouwd en moeder van een dochter. Maar haar weerstand is ernstig verzwakt en is zij in een razend tempo achteruitgegaan en de artsen denken aan een stamceltransplantatie. Zij heeft wekelijks meerdere koortsaanvallen, zit aan de zuurstof omdat haar longfunctie steeds verder achteruitgaat en slaapt het grootste deel van de dag. Ze heeft voortdurend pijn in gewrichten en spieren. Elke inspanning is te veel en ze moet een paar dagen bijkomen van de klusjes en dingen die ze wel probeert te ondernemen. Daarbij heeft ze ook neurologische klachten, zoals vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Een gewone infectie kan te veel zijn, waardoor ze kan overlijden.

In Dream or Donate, genaamd De Derde Zus wordt duidelijk waarom Rosan de derde zus wordt genoemd, het meer dan schrijnende verhaal hierachter kan men ook in het AD lezen. Marie-Louise: "Haar beide zusjes zijn al overleden en als Rosan geen hulp van ons krijgt, sterft ook zij!"

Noodkreet
De gedachte om op een gegeven moment niet meer voor haar dochtertje te kunnen zorgen kwelt haar. Daarom is ze vastbesloten om beter te worden. "Ik heb een pracht van een dochtertje en een lieve man en nog zoveel dromen! Ik ga voor complete genezing en zal zo blij zijn als ik eindelijk kan beginnen met behandeling. De artsen in Amerika boeken goede resultaten. Ik heb nog zoveel om voor te leven en heb al zoveel overleefd! Wilt u mij helpen door een donatie te doen. Elke euro wordt gewaardeerd en helpt."

Voor meer informatie over lyme:

www.lymeepidemie.nl

Meer berichten