Bibliotheek Harderwijk
Bibliotheek Harderwijk (Foto: eigen foto)

Help Bibliotheek Harderwijk aan overwinning en stem!

Harderwijk - Vanaf 4 maart kan er een maand lang gestemd worden op de Bibliotheek Harderwijk, één van de vestigingen van Bibliotheek Noordwest Veluwe. In maart wordt iedereen gevraagd zijn of haar stem uit te brengen en zo de Bibliotheek aan de overwinning te helpen. Bibliotheek Harderwijk, ook wel bekend als ‘Huiskamer van de Stad’, dingt namelijk samen met vijf andere genomineerde Bibliotheken mee naar de titel ‘Beste Bibliotheek van Nederland 2019’.

De verkiezing van ‘Beste Bibliotheek van Nederland’ is een initiatief van Bibliotheekblad, het vakblad voor de Bibliotheekbranche. Met de verkiezing wil Bibliotheekblad benadrukken dat ons land beschikt over hoogwaardige openbare bibliotheken die een onmisbare plek in de huidige Nederlandse samenleving innemen.

Het publiek kan stemmen tot en met zondag 31 maart 2019 via de website van Bibliotheekblad (ga naar: bit.ly/BesteBieb2019). De uiteindelijke winnaar wordt mede bepaald door de vakjury. De bekendmaking en uitreiking van de NBD Biblion Award vindt plaats op 16 april 2019 tijdens het Nationale Bibliotheekcongres in Rotterdam.

Lezers van Bibliotheekblad konden, na een oproep in het blad en op de site, beargumenteerd een openbare bibliotheek naar keuze voordragen. De selectiecommissie, bestaande uit de hoofdredacteur en deskundigen uit het vak, maakte hieruit een shortlist bestaande uit zes bibliotheken. De vestigingen variëren van groot tot klein. Uit de nominaties koos de jury van Bibliotheekblad de volgende finalisten: Deventer (centrale), Dongen (Theek 5), Harderwijk (Huis van de Stad), Leeuwarden (dbieb), Losser ('t Lossers Hoes) en Vught (Petruskerk).

Mystery guests
Deze zes bibliotheken worden op wisselende tijdstippen en onafhankelijk van elkaar beoordeeld door mystery guests, die de instellingen met name beoordelen op de criteria die de bibliotheekwet toekent aan het openbaar bibliotheekwerk. Het aspect van de lokale verankering en de netwerkfunctie in het eigen verzorgingsgebied krijgen daarbij extra aandacht. De verkiezing van de beste bibliotheek van Nederland wil nadrukkelijk geen prijs voor het mooiste gebouw zijn. Zij stelt zich ten doel die vestiging te onderscheiden die het best functioneert, die optimaal invulling geeft aan de functies uit de bibliotheekwet.

Vorige winnaars
De vorige winnaars van de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland waren DOK Delft, De Nieuwe Bibliotheek (Almere), de Bibliotheek Wassenaar, de Bibliotheek Hengelo, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (centrale vestiging), de Bibliotheek Arnhem (Rozet), De Tweede Verdieping (Nieuwegein), de Bibliotheek Laren, de Chocoladefabriek (Gouda) en School 7 (Den Helder). Regerend titelhouder is Zwolle (Stadkamer Centrum)

Meer berichten