De pleisterlagen waarop de schilderingen zijn aangebracht laten los
De pleisterlagen waarop de schilderingen zijn aangebracht laten los (Foto: Vrienden Grote Kerk )

Veel verval op koor in Grote Kerk

Harderwijk - Er wordt met vier restaurateurs op dit moment gewerkt aan de restauratie van de schilderingen uit 1562 in de Grote Kerk. Dit gedeelte van de grootscheepse restauratie duurt tot en met mei van dit jaar.

De restaurateurs (3 vrouwen en één man) werken met rolsteigers op een werkvloer op 20 meter hoogte boven het koor in de Grote Kerk. "Elke dag weer worden we verrast door het enorme vakmanschap van Ewolt van Delft die meer dan 450 jaar geleden de schilderingen heeft aangebracht", zegt Aafje Bouwhuis die samen met haar collega's zichtbaar geniet van de munitieuze klus. Elk vlak van de schildering wordt beklopt en onderzocht om te bepalen wat de beste manier is om het kunstwerk voor de komende decennia te conserveren. De belangrijkste gereedschappen daarbij zijn verschillende soorten injectiespuiten waarmee met authentieke materialen de pleisterlagen worden vastgezet of waarmee de kleurstelling wordt hersteld.

Op verschillende plekken in de gewelfbogen laten de pleisterlagen dusdanig los, dat deze moeten worden verwijderd en opnieuw moeten worden aangebracht. Ook zijn er veel lange scheuren die opnieuw moeten worden hersteld. De restaurateurs gebruiken hierbij ambachtelijke mortel, die bestaat uit een speciale cementsoort, geselecteerd zand en water. Moderne materialen, zoals die rond het jaar 1975 zijn gebruikt worden nu achterwege gelaten, omdat gebleken is dat deze nu problemen veroorzaken op het gebied van poreusheid.

Naast verval zien de restaurateurs ook gewelfvelden waaraan weinig hoeft te gebeuren. Zoals bijvoorbeeld de schildering van de wederkomst van Christus aan de oostkant van het koor. Even verderop is echter de schildering, die de onkuisheid voorstelt, behoorlijk aangetast.

De Stichting Vrienden van de Grote Kerk is tevreden over het verloop van de restauratie. Voorzitter Albert Heldoorn: "De werkzaamheden zitten op schema. Eind mei zijn ze met het koor klaar. Daarna gaat in juni en juli de kerk dicht, omdat de ruimte voor het orgel, de viering, wordt geconserveerd. In augustus is de kerk dan weer toegankelijk." De fondswerving om de megaklus van 2,7 miljoen euro te financieren loopt op schema, maar er zijn wel open einden. Dit jaar kan er in ieder geval zonder zorgen door worden gewerkt aan de gewelven en de kapconstuctie.

Heldoorn vertelt, dat de stichting toestemming heeft gekregen vanaf maart rondleidingen boven in de kerk op de werkvloer te organiseren. Tien personen kunnen dan per keer de restaurateurs aan het werk zien. Een unieke kans dus om de schilderingen van nabij in ogenschouw te nemen. Op de site van de stichting zullen begin maart de details over de excursies bekend gemaakt worden.

Meer berichten