Ellen ten Damme
Ellen ten Damme (Foto: Danny Ellinger)

Internationale Jazzdagen in Harderwijk

Harderwijk - Liefhebbers van jazzmuziek in een sfeervolle en intieme ambiance, komen in Harderwijk meermaals aan hun trekken. De vereniging Jazz On The Corner organiseert meerdere keren per jaar een jazzconcert in de Catharinakapel in Harderwijk. Deze pittoreske locatie ligt in het historische deel van de stad aan het Klooster 1.

De concerten, van artiesten uit binnen- en buitenland, worden dit jaar verspreidt over het hele jaar gehouden. Rini Brandsen is samen met zijn vrouw en dochter de aanjager en oprichter van deze optredens. “Eigenlijk zijn we in Harderwijk begonnen met het organiseren van het festival Jazz on the Corner. Echter al snel bleek dat het programmeren van een festival op meerdere dagen lastig was. We kwamen erachter dat het voor deze regio beter zou zijn om de optredens wat meer te spreiden qua tijd. Zo zijn we uiteindelijk op de huidige Jazzdagen terecht gekomen. Kleinschalige optredens in een prachtige ambiance”, legt Rini als voorzitter van de vereniging uit.

Pareltjes
Verwacht in Harderwijk geen moeilijk toegankelijke Jazz, gillende gitaren en zware drumsolo’s. De Catharinakapel leent zich het beste voor kleine akoestische sets. “De optredens zijn echt heel gevarieerd. Soms is er veel vraag naar een artiest, dan verkopen we snel uit en proberen we nog extra voorstellingen te boeken. Vorig jaar februari hebben we Tania Kross gehad, daar was de avondvoorstelling zo snel uitverkocht dat er een extra optreden in de middag bij is gekomen. Ook als we artiesten hebben zoals het Rosenberg Trio, Eric Vloeimans of Ruben Hein weten we dat alle kaarten snel weg zijn. Dat zijn de pareltjes. Maar uiteindelijk gaat het ons om de kwaliteit waarbij we zeker ook kijken naar de toegankelijkheid, het is altijd laagdrempelig”, aldus de organisator.

Niet alleen Jazz
“Programmeren we alleen jazz? Zeker niet, het is weliswaar de basis van onze programmering maar soms dienen zich kansen aan die zo bijzonder zijn dat je deze niet kunt laten lopen. Bovendien is jazz een breed begrip, er zijn vele stromingen. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld Ellen ten Damme in ons programma. Ze is enorm veelzijdig en haar laatste theatershow Paris-Berlin trok volle zalen in het land. Zij komt nu bij ons in de kapel met liedjes van haar nieuwe programma. Zo’n kans laat je toch niet lopen? Het gaat ons echt om de kwaliteit.”

Bezoekers uit de regio
Waar in het begin de bezoekers voornamelijk jazzliefhebbers uit Harderwijk waren, zie je dat de Jazzdagen zo langzamerhand een begrip worden. Het publiek dat de Catharinakapel weet te vinden komt inmiddels uit de hele regio. Uit de online kaartverkoop blijkt dat er zelfs mensen uit het westen van het land komen. “We horen dat onze concerten positief van mond tot mond gaan en dat is een goed teken. Erg fijn is het dat dit ook gebeurd door de artiesten zelf, zij komen graag optreden in de Catharinakapel vanwege de akoestiek en de intieme sfeer. Er is dus duidelijk vraag naar. We hopen dit jaar ongeveer 10 concerten te organiseren en moeten zelfs al aanvragen van bekende artiesten afwijzen of doorschuiven naar volgend jaar omdat we beperkt zijn in ons budget. Daarnaast krijgen we ook steeds meer aandacht in bekende landelijke jazzmagazines en websites waarin de Jazzdagen Harderwijk al worden opgenomen. Zonder hulp zou dit allemaal niet lukken. Onze dank gaat ook voor 2019 weer uit naar de gemeente Harderwijk, onze partners, sponsoren en de vrijwilligers van met name de Catharinakapel”.

Programma 2019

Justin Kauflin – 3 maart

“We zijn weer erg blij met ons, voorlopige, programma voor 2019. Het is weer gelukt om zowel nationale als internationale artiesten van naam naar Harderwijk te halen. We beginnen op 3 maart met de Amerikaanse pianovirtuoos Justin Kauflin, een Quincy Jones artiest die zijn Europese tournee met een eenmalig optreden in Nederland bij ons in de Catharinakapel begint.

Mathilde Santing – 11 april

Mathilde Santing komt met haar programma: Sings Joni Mitchell. Ook dit wordt weer een bijzonder concert, de akoestiek van de Catharinakapel leent zich goed voor akoestisch zingen en spelen. Mathilde, voorstander van niet versterkt spelen zei gelijk: ik kom maar geheel onversterkt”.

Andere geplande optredens zijn: 15 mei Ellen ten Damme; 3 oktober Amsterdam Klezmer Band; 17 oktober Michiel Borstlap & Sherry Dyanne en als voorlopig laatste 15 november Eric Vloeimans & Eric Vaarzon Morel. De organisatie is ook nog in gesprek met een paar grote (internationale) namen waarvan men hoopt later de namen te kunnen prijsgeven.

Zie voor meer informatie over de optredens en artiesten: www.jazzdagen.nl De kaartverkoop voor een aantal concerten is reeds begonnen.

Meer berichten