Kerstboom kan jaren mee

Ondanks de zinderende hitte is deze kerstboom uitgelopen deze zomer!
Ondanks de zinderende hitte is deze kerstboom uitgelopen deze zomer! (Foto: eigen foto)

Harderwijk - Het is natuurlijk heel makkelijk: even gauw een kerstboom scoren bij de eerste de beste stal. Maar helaas belanden nog steeds de meeste van deze kerstbomen in januari op een treurige berg aan de kant van de weg. Dit komt omdat veel kerstbomen uit het buitenland worden geïmporteerd en soms al weken uit de grond zijn… Niet echt CO2 neutraal dus. Dit kan ook een stuk duurzamer vinden de mensen van de Ontmoetingstuin de Rietmeen.

‘Een kerstboom die vers uit de grond komt, kan jaren meegaan, we hebben goede ervaringen met bomen die het al jaren volhouden.’ aldus de beheerders van het kerstbomenhotel. ‘Toch zie je nog heel veel kerstbomen met een te kleine kluit, hiervan ontbreken de fijnste wortelnetwerken. Deze bomen houden het wel een paar weekjes uit, maar maken weinig kans om een heel jaar te overleven.’

Kerstbomen die door een kweker met grote kluit uit de grond worden geschept, kunnen soms jaar na jaar overzomeren, juist vanwege het uitgebreide wortelstelsel. Een goede verzorging thuis maakt het verhaal compleet: niet te dicht op de verwarming en regelmatig water geven. Het leuke aan het kerstbomenhotel is dat het meer persoonlijk wordt, de bomen krijgen een eigen naamkaartje, zodat de eigenaar zijn boom makkelijk terug kan vinden en af en toe zelf ook een plensje water kan geven. Een overzomering kost slechts €5,-. Wel zo goed voor het milieu en voor je portemonnee. Én de boom wordt dan de hele zomer liefdevol verzorgd door vrijwilligers van Ontmoetingstuin de Rietmeen. Aanmelden van een boom kan via info@rietmeen.nl of door even langs te komen. Adres: Ouverturebaan 1 – 3, ingang bij de fietstunnel naar Drielanden.

Meer berichten