Een van de figuratieve fresco's, die nu in de restauratiefase zitten, getuige de reparaties, die over enige tijd onzichtbaar zijn.
Een van de figuratieve fresco's, die nu in de restauratiefase zitten, getuige de reparaties, die over enige tijd onzichtbaar zijn. (Foto: Vrienden Grote Kerk)

Kloppen en luisteren naar de fresco

Harderwijk - De omgang rechts in de Grote Kerk wordt de komende tijd gerestaureerd door de restauratoren van Bouwhuis en Journee.

Op de gewelven bevinden zich fresco's uit 1510, die nog stammen uit het schip van de kerk, dat in 1797 grotendeels instortte. De schilderingen verkeren in redelijke staat, maar hebben wel een steuntje in de rug nodig. Door de kalklaag te bekloppen hoort de restaurator waar deze heeft losgelaten. De laag wordt vervolgens weer aan de ondergrond gehecht door met injectiespuiten lijm te spuiten in de kalklaag. Bij de andere gewelven verwacht Bouwhuis en Journee meer problemen. "We hebben geconstateerd, dat de schilderingen loszitten en op een aantal plaatsen is de onderliggende baksteenlaag zichtbaar." zegt Aafje Bouwhuis die drie jaar lang denkt werk te hebben aan deze klus. De Stichting Vrienden van de Grote Kerk heeft nog niet de benodigde dekking voor alle werkzaamheden en timmert daarom aan de weg om mensen te bewegen te doneren voor het behoud van dit unieke culturele erfgoed.

Meer berichten