Jan J. Bakker debuteert met Zes Min
Jan J. Bakker debuteert met Zes Min (Foto: Cultuurkust)

Cursist Jan J. Bakker publiceert eerste roman

Harderwijk - Cultuurkust-cursist Jan J. Bakker debuteert met de roman Zes min, een geestig boek over collega’s op een basisschool. Jan volgt sinds vier jaar de cursus Schrijfatelier voor gevorderden bij Cultuurkust en het boek is onder begeleiding van docent/auteur Gerard van Emmerik tot stand gekomen.

Wat doe je als je collega de baan krijgt die je ook had willen hebben? Hoe ga je om met een ambitieuze algemeen directeur? Wat gebeurt er als je ex ineens op school komt werken?

Hoewel Zes min fictie is, schreef Jan J. Bakker het boek op basis van zijn veertigjarige ervaring in het onderwijs. Alles in het boek is wel een keer ergens voorgekomen. Dat levert een spannende psychologische roman op over een onzekere nieuwe schoolleider, die geconfronteerd wordt met een veeleisend bestuur, een professioneel gedreven algemeen directeur, wraakzuchtige collega’s en dan ook nog die ex die ineens opduikt en de verhoudingen op scherp zet.

Zes min lag al bij de vormgever vóór de grote belangstelling voor de tv-serie De Luizenmoeder losbarstte. Er is een oppervlakkige gelijkenis, maar Zes min behandelt een andere kant van het basisschoolleven: de wereld achter de deur van de docentenkamer. Beschreven met droge en soms vileine humor.

‘Mijn boek geeft op een komische, licht satirische toon een kijkje achter het schoolplein. Een wereld waar volgens mij veel ouders graag meer over willen weten. Niets in dit boek heeft letterlijk zo plaats gevonden maar alle gebeurtenissen zijn dagelijks aanwijsbaar. De toenemende bemoeienissen van ouders, de werkbelasting van de leerkrachten om tegemoet te komen aan grote verschillen tussen kinderen, de regeldruk vanuit het schoolmanagement, maar ook de onderlinge competitie, de jaloezie en de strijd om het behoud van de eigen positie. Het speelt zich af op een basisschool in het Westen van het land. Maar ik denk dat de thema’s van relaties tussen collega’s, leiderschap en carrière drang voor iedereen herkenbaar zijn!’

Zes min van Jan J. Bakker is verkrijgbaar via alle reguliere boekhandels. Prijs € 16,95.

Voor informatie over de cursussen Creatief schrijven bij Cultuurkust zie www.cultuurkust.nl/curusssen

Meer berichten