Marieke Booy speelt voor de bewoners van de Aanleg
Marieke Booy speelt voor de bewoners van de Aanleg (Foto: Henriette Houtsma)

Muziek verbindt iedereen

Harderwijk - Muziek verbindt. Met dat idee sloot Cultuurkust zich dit jaar aan bij het initiatief van ZorgDat en Bibliotheek Noord-West Veluwe. In de week van de dementie trokken muzikanten, verbonden aan de muziekpoot van Cultuurkust, langs de verzorgingstehuizen in Harderwijk.

Dat muziek iets teweeg bracht bij de bewoners van de afdelingen die werden bezocht was duidelijk, maar ook de muzikanten zelf waren onder de indruk van het bijzondere project. Magda Jonkers, fluitiste, speelde bijvoorbeeld in Weideheem: “Voor mij was afgelopen woensdag in veel opzichten een unieke ervaring. Zelden heb ik zo’n direct contact ervaren met de mensen die naar mij luisterden.”

Marieke Booy, de violiste die speelde voor bewoners van WOC de Aanleg: “‘Wat een leuke en mooie ervaring om zo muziek bij mensen te brengen die, om wat voor reden dan ook, niet altijd met muziek (meer) in aanraking kunnen komen. Mooi initiatief en fijn om te mogen doen!’’

Evelyn Schut, werkzaam bij de Aanleg via ZorgDat, zag zelf hoe de mensen reageerden op de klassieke stukken: “Wat ik gezien heb in WOC De Aanleg is dat muziek verbindt. Het was mooi om te zien hoe bezoekers zich lieten meenemen in het verhaal over de Vier Jaargetijden van Vivaldi en dat de muziek die gespeeld werd herinneringen opriep uit het verleden. De meesten wisten niet hoe het muziekstuk heette, maar kenden de melodie dan weer wel.” Ze besluit: “Het was een fijne ochtend voor onze bezoekers.”

‘Muziek verbindt’ is zeker niet de laatste keer dat Cultuurkust zal werken met ZorgDat en muziek brengt in de Aanleg. Op 10 november start de eerste editie van ‘Op de thee bij oma’. Een maandelijkse bijeenkomst waar kinderen een les muziek op schoot volgen in het bijzijn van bewoners uit de Aanleg en andere geïnteresseerde Harderwijkse oma’s, opa’s en ouderen. In samenwerking met wijkvereniging Stadsdennen brengt Cultuurkustdocent Marjanne Kampen dan liedjes van vroeger naar de generatie van nu en uiteraard mogen de ouderen meezingen.

Voor meer informatie kunt u de website van Cultuurkust in de gaten houden: www.cultuurkust.nl

Meer berichten