Stadsmuseum Harderwijk
Stadsmuseum Harderwijk (Foto: Ton Pors)

De Lely-suite; visueel herdenkingsdocument en muzikale ode aan Cornelis Lely

Harderwijk - De Lely-suite is een documentaire over het ‘grote leven’ van de waterbouwkundige en staatsman ingenieur Cornelis Lely als drijvende kracht achter de Zuiderzeewerken én als de voormalig gouverneur van Suriname waar hij de Lawa-spoorlijn aanlegde. De Lely-suite is van 25 september tot en met 28 oktober gratis te zien op de begane grond van het Stadsmuseum Harderwijk. Donkerstraat 4, 3841CC Harderwijk

Leitmotiv in de documentaire is de speciaal gecomponeerde Lely-suite, door musici live uitgevoerd - gebruikmakend van de natuurelementen - op betekenisvolle plekken in het landschap.

De Lely-suite is een bijzonder visueel herdenkingsdocument en tevens een muzikale ode aan Lely en de Zuiderzeewerken, gemaakt in het kader van de herdenking van 100 jaar Zuiderzeewet. De wet tot afsluiting en droogmaking van de Zuiderzee werd in het Staatsblad van 14 juni 1918 afgekondigd. Het was het startsein voor een van werelds grootste waterbouwkundige projecten. De woeste Zuiderzee werd ingedamd tot het IJsselmeer waar vervolgens diverse polders werden aangelegd.

Van de Lely-suite is een speciale museale applicatie gemaakt die als reizende tentoonstelling in diverse musea rondom de voormalige Zuiderzee te bekijken is. De museumbezoeker kiest op een touchscreen welke verhalen over de Zuiderzeewerken bekeken worden. In korte portretten komen betrokkenen aan het woord – een waterbouwkundige, een steenzetter die aan de Afsluitdijk heeft gewerkt, de eerste bewoner van de polder, een visser wiens vader de Zuiderzee nog heeft meegemaakt, een schrijver die het verhaal heeft opgetekend van een tegenstander die streed tegen de afsluiting van de Zuiderzee, een kunstenaar die een bijdrage levert aan de versterking van de cultuurhistorische waarde van de Afsluitdijk. Betrokkenen, die ieder uit een ander perspectief vertellen hoe de uitvoering van de Zuiderzeewet het aanzien van Nederland heeft veranderd. Een magistrale verandering.

Meer berichten