Foto: Jeannette vd Linde

Zomeraanbieding in het Horsterwold

Zeewolde - De zomer tijd is hét moment om een excursie mee te maken in één van de grootste loofbossen van Nederland, het Horsterwold bij Zeewolde. Juist in de vakantie periode willen Staatsbosbeheer en Puur Zeewolde zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met dit unieke gebied en haar bewoners.

Bevers en varen
In de tochten van Flevoland komen tegenwoordig veel bevers voor, maar wie ziet ze nu eigenlijk wel eens? Dit grootste knaagdier van Nederland, (met zijn staart erbij wordt hij wel tot 1 meter en 30 centimeter groot en weegt hij tot 30 kilogram !), leeft verscholen in de tochten en watergangen in Flevoland. Het beste moment om ze te zien is tegen de schemering. Daarom organiseert Staatsbosbeheer vrijdags, vanaf camping "de Parel" te Zeewolde, een 2 ½ uur durende vaartocht met een zogenaamde praam. Op deze platbodem kunnen maximaal 12 mensen mee. Tijdens de tocht geeft de gids uitleg over het ontstaan van Flevoland en beheer van de bossen in het Horsterwold. Daarnaast is er natuurlijk volop aandacht voor de natuur. Behalve de bever is er ook goed kans op het waarnemen van de ijsvogel, grote zilverreiger en vele andere watervogels.

Op ecosafari in "de Stille Kern" met de ecokar
In het natuurontwikkelingsgebied "de Stille Kern", centraal gelegen in het Horsterwold, kun je heel goed de in het wild levende paarden tegen komen die hier zorgen voor een half open, aantrekkelijk en natuurrijk landschap. Hiervan profiteren onder andere de reeën, roofvogels, watervogels maar ook de hier levende damherten. Daarnaast ontstaat er een afwisselend landschap met bossen, half open overgangen en waterpartijen. Hier vinden we dan meidoorn en sleedoornstruiken, maar ook ruigte kruiden waar veel dieren en insecten van leven. De perfecte manier om een goede indruk te krijgen van dit bijzondere gebied is door mee te gaan met een door Staatsbosbeheer i.s.m. Puur Zeewolde georganiseerde ecosafari. Hierbij maakt het gezelschap een rondrit door "de Stille Kern" die begint aan het beheerkantoor van Staatsbosbeheer en 2 ½ - 3 uur duurt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een elektrisch aangedreven safaritrein.

Extra aantrekkelijk door gereduceerd tarief
Om de safari en vaartocht extra aantrekkelijk te maken, hanteert Staatsbosbeheer deze zomer een echt zomers tarief. Voor deelname aan de ecokarsafari betalen volwassenen €12.50, en kinderen €6.25. De kosten voor de vaartocht bedragen voor volwassenen €15.00, en voor kinderen €7.50. Voor opgave en beschikbare data kijk op:
https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/horsterwold/activiteiten

Meer berichten