Komend weekend worden de Havendagen gehouden. "Zeewolde is gemaakt voor recreatie", zegt Bert van de Kieft van de stichting Puur Zeewolde. Eigen foto
Komend weekend worden de Havendagen gehouden. "Zeewolde is gemaakt voor recreatie", zegt Bert van de Kieft van de stichting Puur Zeewolde. Eigen foto (Foto: Eigen foto)

Havendagen ook voor sensatiezoekers

door Max Wolters

Zeewolde - Komend weekend worden de Havendagen gehouden. "Zeewolde is gemaakt voor recreatie", zegt Bert van de Kieft van de stichting Puur Zeewolde. Puur is een stichting die een groot aantal activiteiten heeft gebundeld onder één 'label' heeft gebracht en zo naar buiten brengt.

De stichting, die goed gesteund wordt door de gemeente, initieert zelf drie activiteiten, waaronder de Havendagen. Het in goede banen leiden van het evenement houdt Van de Kieft van straat.

"Er zijn best wat uurtjes in gaan zitten", zegt hij met understatement. "Het wordt een evenement voor jong en oud, met genoeg om te doen en om te zien.''

'Thrill seekers'
''Er is ook volop aandacht voor de echte 'thrill seekers'. Op de vrijdagmiddag start het feest met aqua jumpen vanaf de Belvédère. Dat was vorige keer een groot succes, we hebben er nu een wedstrijd aan gekoppeld. Deelnemers springen op een buitenmodel springkussen die een andere deelnemer in het water lanceert. Er zijn prijzen voor de allerhoogste sprong, de meest spectaculaire landing en de leuks verklede 'jumper'."

"We hebben ook het flyboarden teruggehaald. Op een door waterkracht gestuurd board vliegen durfals meters boven het water. De kern is natuurlijk de met oude boten gevulde aanloophaven en de gezelligheid er om heen. Het is een evenement voor echt iedereen.''

Veel activiteiten
Voor de opening mag wethouder Egge Jan de Jonge opdraven.
Daarna is er onder meer een modeshow en een optreden van de band 'Fair'.

Op zaterdag is er een kramenmarkt, een rondvaart, oude ambachten, een zalmrokerij, een demonstratie modelboten en stoommachines en optredens in de centrale tent op het Raadhuisplein. Er is een kinderkermis en een surfsimulator.
Op deze dag wordt ook het straatmuzikantenfestival 'Playing for change' gehouden. Toeristen kunnen gratis vanuit de dichtstbij liggende campings met de Zeewolde express, een oude Amerikaanse schoolbus, naar het dorp. 's Avond is het feest met DJ Sten Kluts.

De Havendagen moeten niet gezien worden als opvolger van het destijds grote Sailwolde. "We hebben toen we dit de eerste keer gingen doen wel overwogen de naam over te nemen, maar we willen geen verkeerde verwachtingen wekken. Wij hebben een veel kleiner budget. Het is een ander evenement. Toch is het programma weer iets groter dan de eerste twee keer." Er zijn wel elementen van Sailwolde die er nu in sluipen, zoals de oecumenische kerkdienst op zondag in de tent. Hierna volgt nog een middag vol leuks. Het strijken van de vlag is het sluitstuk.

www.puurzeewolde.nl

Meer berichten