Coördinator Evelien van Soest heeft net via Cora en Marcel Achterberg een cheque ontvangen van BioBrass, de onderneming van het jaar 2017. Naast haar Charl Stoffels en Rixt Dijkstra.
Coördinator Evelien van Soest heeft net via Cora en Marcel Achterberg een cheque ontvangen van BioBrass, de onderneming van het jaar 2017. Naast haar Charl Stoffels en Rixt Dijkstra. (Foto: Josette Alkema)

Als ze maar bewust kiezen

door Max Wolters

Project wordt breed gesteund

Een vrij bijzonder project is het LOCT, het leer- en ontdekcentrum techniek. Leerlingen van de groepen vijf tot en met acht en de brugklassen van De Levant maken er kennis met techniek in de breedste zin des woords.

ZEEWOLDE - Het project wordt gedragen door de basisscholen en de scholen voor voortgezet onderwijs, het Bedrijfsleven en heeft de steun van de gemeente. De lessen worden gegeven in het technieklokaal van De Oriënt (VMBO).

Bestuurslid Rixt Dijkstra: ''Ons doel is dat leerlingen kiezen voor techniek. Als ze er niet voor kiezen is dat ook goed. Het gaat er om dat ze goed en bewust kiezen. Een juiste keuze voorkomt ook schooluitval''. Zonder techniek kunnen we niet leven, zegt ze. ''Het zit in ons dagelijks leven. Er is een tekort aan technisch personeel ontstaan en dat tekort wordt steeds groter''. Charl Stoffels is één van de begeleiders. Hij heeft een eigen bedrijf in verkoop, onderhoud en reparatie van naaimachines. Een mooi stukje techniek. Dat hij benaderd werd om mee te werken aan de bouw van het LOCT was daarom ook niet vreemd. ''Na een keer, vier jaar geleden, meedraaien werd ik zo enthousiast dat ik gebleven ben. Begeleiden, coachen heb ik me eigen gemaakt door goed te luisteren hoe mijn collega's dat deden. Het is zo leuk om samen met kinderen met techniek bezig te zijn. Als begeleider zie je erop toe dat de leerlingen uitvoeren wat ze moeten doen en je helpt ze erbij. Je moet er goed op letten dat je ze helft en dat je het niet overneemt. Naast begeleider geef ik ook les. Soms één dagdeel in de week, soms twee, dat hangt af van de beschikbaarheid van vrijwilligers en mijn eigen werkzaamheden. Je vraagt hoe leuk de leerlingen techniek vinden? Daar kan ik kort in zijn: héél erg leuk. Ze beginnen vaak heel enthousiast, als het soms wat lastiger wordt dan vinden ze het soms moeilijk om de concentratie erbij te houden. Opdrachten zijn vaak in teamverband, belangrijk dat ze leren samen te werken''.

De afgelopen maand hebben bestuursleden twee cheques in ontvangst mogen nemen. Een keer 2000 euro, de opbrengst van de Lions Polderrally, een rit die de serviceclub steeds voor een ander goed doel in het dorp organiseert, en een keer 500 euro van Bio Brass, de winnaar van de Ondernemer van het Jaar-prijs van 2017. (Deze kreeg het bedrag eerder van de gemeente, met als voorwaarde het aan een goed doel te geven). De cheque werd namens het gegeven door Gildengroen, één van de genomineerden van dit jaar. Charl: "Met dit geld kunnen we nog meer werken aan naamsbekendheid in het dorp en wat nog veel belangrijker is, we kunnen meer doen aan werving. Ons team van begeleiders en docenten is nog aan de kleine kant en daardoor erg kwetsbaar. Hier staat of valt het hele project mee, want geen begeleiders betekent geen LOCT''.

www.work2learn.nl

Meer berichten