Pensionado Martin Van der Wal werd ‘s-morgens door zijn leerlingen met een riksja van huis opgehaald. Eigen foto.
Pensionado Martin Van der Wal werd ‘s-morgens door zijn leerlingen met een riksja van huis opgehaald. Eigen foto. (Foto: Eigen foto)

Ouderwetse strenge schoolmeester

door Lex Schuijl

43 jaar zonder spijt!

Op basisschool Willem Alexander heeft leerkracht Martin van der Wal de schooldeur definitief achter zich dichtgetrokken.

HARDERWIJK – Sinds 1 januari 1976 is Van der Wal als schoolmeester bij het VCO in Harderwijk werkzaam geweest. Hij heeft alles bij elkaar 43 jaar voor de klas gestaan. In die tijd heeft hij vooral veel bovenbouwgroepen onderwezen. Hij is gehuwd en het paar heeft drie kinderen en zeven kleinkinderen.

Strenge schoolmeester

Het onderwijs is geen roeping voor Van der Wal geweest. "Nee, na de pedagogische academie vond ik onderwijs wel leuk en na een stage gaf het lesgeven me zoveel plezier dat ik ben gebleven. Vooral het contact met kinderen, het vertellen van verhalen en anekdotes. Ook gaf het me veel voldoening om kinderen die extra hulp nodig hadden, te helpen. Van der Wal wordt door zijn collega's en de leerlingen beschouwd als een redelijk ouderwetse, strenge schoolmeester. "Ja, er is er maar eentje de baas en dat ben ik! Ik schijn een nogal redelijke stemvolume te hebben, waaraan de kinderen in het begin van een schooljaar wel even moeten wennen." Collega Aartje van der Maal bevestigt dat wanneer Martin zijn stem verheft, enkele lokalen verder de oren worden gespitst.

Fusie

De vertrekkende schoolmeester heeft altijd in dit gebouw gewerkt. Hij begon in 1976 in de toenmalige Dr. J.Th. de Visserschool, die na verloop fuseerde met de Wilhelminaschool tot de huidige Willem Alexanderschool. "In die oude Visserschool heb ik veel onderhoud verricht, zoals het onderhouden van de tuin, het schoonhouden van het fietsenhok. Vroeger werd de gehele school van binnen door ons geverfd en legden wij ook de vloer. Toen de eerste computers kwamen, legde ik zelf de bedrading aan en volgde de benodigde cursussen. Alle jaren met geweldig team met veel plezier gehad. Geen strubbelingen, goede samenwerking. Had niet beter kunnen treffen. "Ik heb veel veranderingen meegemaakt, maar het vak altijd leuk gevonden en het altijd heerlijk gevonden om voor de klas te hebben gestaan en er nooit spijt van gehad." Ik heb altijd geprobeerd om veel met de kinderen naar buiten te gaan, ze zitten al genoeg binnen en buitenschoolse activiteiten hebben mijn voorkeur. Hier leren de kinderen vaak meer van dan in de klas."

Vrijwilligerswerk

"Naast school ben ik vrijwilliger van de PKN kerk 'Helpende Hand, wandel graag met ouderen. Ik ben al 23 jaar 'bezoekouder' van een cliënt van 's Heerenloo om hem tijdens zijn uitstapjes te begeleiden. Tenslotte ben ik pastoraal medewerker en bezoek oudere mensen. Onlangs heb ik de cursus 'begrijpend lezen' gevolgd. Van stilzitten is geen sprake en ik ga ook verder met het verrichten van klusjes bij mijn kinderen."

 

Meer berichten