Familie Rombouts in Malawi
Familie Rombouts in Malawi (Foto: Frea Kroese)

Op bezoek bij Paul en Esther in Malawi

Jaap en Frea Kroese zijn afgelopen maand een paar dagen bij Paul en Esther in Malawi op bezoek geweest. In de mail had Frea nog gevraagd: “Mag ik jullie adres hebben, zodat we ook weten waar we naar toe kunnen rijden?” Esther had grappend geantwoord: “Je bedoelt een aanwijzing, zo van bij de derde boom naar rechts?” Eh nou, zoiets, misschien? Want straatnamen zijn er niet veel in Malawi en huisnummers eigenlijk ook niet. Paul en Esther wonen in Chikwawa, dat ligt in het zuiden van Malawi en dus kwamen we verder als we hen zouden bellen zodra we de rivier de Shire zien of oversteken. “Eh… okay…” Tsja en dan rijd je daar en je belt, maar er wordt (nog) niet opgenomen. Eigenlijk verwachtten ze ons pas een dag later. Gelukkig, daar gaat mijn telefoon, waar ik een Malawiaanse simkaart in gestopt heb en wat Airtel beltegoed op gezet heb. Het is Paul: “Als jullie over de brug bij de benzinepomp parkeren, dan kom ik jullie ophalen”. Zo gezegd, zo gedaan. In no time stond daar de pick-up truck van Paul en Esther bij onze auto en omhelsden we elkaar. Wauw! Woon je hier om de hoek ofzo? Het was inderdaad niet zo ver van de rivier. Het kleine stadje door en dan ergens linksaf, de “dirt road” op, (dit zijn de ongeplaveide wegen, waar ontzettend veel kuilen en stenen liggen en die de pest zijn voor de gewone auto) en dan even door de buurt rijden tot het huis waar ze nu tijdelijk wonen. Tijdelijk, omdat ze druk bezig zijn met de bouw van hun huis en het gemeenschapshuis op het stuk land waar het allemaal moet gaan gebeuren. Het verbouwen van allerlei landseigen bomen en gewassen. Het houden van vissen en parelhoenders en eenden. Het geven van lessen over hoe je op een betere manier gewas kunt verbouwen en misoogsten zou kunnen voorkomen.

“De Malawianen verklaren ons voor gek,” legt Paul uit. Zij verbranden het gras dat tussen de gewassen groeit en zo verschroeit het land. Wij kopen het gras op om het pas gezaaide te beschermen tegen de hitte en verdroging. Het viel Jaap en Frea Kroese al op, dat veel stukken land in de fik worden gestoken en ze hebben veel bomen gezien, die beschadigd waren door het vuur. Onwetendheid of verkeerde gewoonten helpen niet erg om op een goede manier het eten dat zo nodig is te kweken en te oogsten. “We bouwen een centrum waar we scholen en belangstellenden kunnen uitnodigen om met onze manier van eten verbouwen en gebruik van de landseigen gewassen en materialen, kennis te maken en te laten zien wat beter zou kunnen werken.”

De volgende dag zijn we zelf uitgenodigd op het stuk land van Paul en Esther en mogen zien hoe de bouw van de gebouwen en het land vordert. Paul legt uit wat de plannen zijn, en Anna, de middelste van het gezin klimt in een boom om over het land uit te kijken. Ze doet dat net zo handig en voetig als de apen die we onderweg gezien hebben. Paul en Esther genieten van de Harderwijker aandacht en nemen ons ook mee naar een familievriendelijk Safaripark, waar we giraffen, impala’s en andere dieren zien lopen. Bij de picknicktafel maak ik een familiefoto. “Voor in de Harderwijker Courant om Harderwijk te laten zien hoe goed het met jullie gaat.”

Meer berichten