Hans Goedkoop ambassadeur voor restauratie Grote Kerk Harderwijk

Harderwijk - Historicus en TV-presentator Hans Goedkoop gaat zich als ambassadeur inzetten voor het herstel van de plafondschilderingen in de Grote Kerk van Harderwijk. De dakconstructie van de zes eeuwen oude kerk met zijn renaissancistische schilderingen in de gewelfbogen loopt gevaar. Om het unieke erfgoed te behouden is zeker 800.000 euro nodig. De Stichting Vrienden van de Grote Kerk heeft met succes de hulp ingeroepen van de presentator van Andere Tijden, die in Harderwijk naar school ging.

Donderdag 21 juni om 17.00 uur maken Hans Goedkoop en de Stichting Vrienden van de Grote Kerk de details van de fondsenwerving voor de restauratie bekend in de kerk.

Specialisten hebben vastgesteld dat het historische bouwwerk aan het zetten is. De huidige bogen en trekstangen bovenin de kerk houden de muren niet meer voldoende bij elkaar. Door bouwkundige mankementen is overal scheurvorming zichtbaar en raakt pleisterwerk in de gewelven los. Boven de raambogen in het koor en het transept van de kerk is het met de eeuwenoude schilderingen slecht gesteld. In de midden van het koorgewelf dreigen ribben los te laten.

Zowel het College van Kerkrentmeesters van de Harderwijker kerk als de Stichting Vrienden van de Grote Kerk luiden de noodklok om verdere schade aan de decoratieve en figuratieve schilderingen te voorkomen. Oud-Rijksmuseumdirecteur prof. dr. Henk van Os noemde de Grote Kerk van Harderwijk een “gebouw met een bijzondere kwaliteit”. De fresco’s zijn in hun aard en uitstraling uitzonderlijk voor ons land en delen van Duitsland.

De Vrienden van de Grote Kerk hopen dat de eerste subsidie voor het bouwkundig herstel van de kerk in de nazomer van 2018 beschikbaar komt, zodat kan worden begonnen met de restauratie van de fresco’s in de kerk.

Meer berichten