Logo harderwijkercourant.nl


Foto: Joyce Meijer

Collecteren om insecten te redden

Harderwijk - Van maandag 11 juni tot en met zaterdag 16 juni gaan duizenden vrijwilligers van Natuurmonumenten collecteren. De collecte staat dit jaar in het teken van insecten. Het aantal insecten neemt dramatisch af. En dat is erg, want insecten zijn cruciaal in haast ieder ecosysteem.

Natuurmonumenten roept heel Nederland op om de strijd aan te gaan voor de insecten. Ook Natuurmonumenten neemt extra maatregelen om de leefwereld van insecten verbeteren. Denk aan een grotere bloemenrijkdom in natuurgebieden, meer afwisseling in het landschap en insectvriendelijk maaibeheer. Wil jij helpen Nederland insectvriendelijker te maken, dan is het nu het moment om te geven.

Actie nodig
‘We hadden het niet zo in de gaten, misschien omdat we ze niet misten. Maar het gaat slecht met de bijen, de vlinders en bijna alle andere insecten. Hun aantal neemt in een moordend tempo af. We kunnen deze kleinste beestjes niet missen. Ze zijn cruciaal in haast ieder ecosysteem. Als bestuiver, voor een gezonde bodem, als opruimers en als voedsel voor onder andere vogels’, licht Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten toe. ‘Er is dringend actie nodig om de leefwereld van insecten te herstellen. Met 1 euro helpt u al 1m2 natuur insectvriendelijker te maken.’

10.000 insectenredders
In ruim 300 gemeenten gaan ongeveer 10.000 vrijwilligers van deur tot deur met een collectebus. Ook in Harderwijk. ‘Ik organiseer de collecte in de wijk Stadsweiden en Slingerbos omdat ik het belangrijk vind dat de natuur gezond en divers blijft in ons land. Ik maak me zorgen om de insecten en loop daarom graag in onze wijk’, zegt wijkcoördinator Joyce Meijer ‘Hou jij ook van de natuur in Nederland? Geef dan tijdens de collecteweek van Natuurmonumenten.’ En mocht u straks tijdens de collectant hebben gemist, dan kunt u natuurlijk ook een gift overmaken door b.v. een SMS met de tekst NM te sturen naar 4333. Dit is een eenmalige gift van 2 euro aan Natuurmonumenten. ‘Alle kleine beetjes helpen de kleine beestjes vooruit.’

Over Natuurmonumenten
Natuurmonumenten is een vereniging met ruim 700.000 leden en donateurs en 200.000 kinderen die lid zijn van OERRR. Zij hebben een gezamenlijk doel: opkomen voor natuur in Nederland. Daarom verwerft en beheert Natuurmonumenten natuurgebieden. De natuurgebieden zijn bijna allemaal toegankelijk voor publiek.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox