V.l.n.r. Stef de Graaf (Sales Director Saled), Willem Waterweg (Directeur financiën en beheer VCO Harderwijk-Hierden) en Cor van Stralen (accountmanager Onderwijs Inkoop Groep).
V.l.n.r. Stef de Graaf (Sales Director Saled), Willem Waterweg (Directeur financiën en beheer VCO Harderwijk-Hierden) en Cor van Stralen (accountmanager Onderwijs Inkoop Groep). (Foto: -)

Stichting VCO Harderwijk-Hierden kiest voor duurzame led-verlichting

Harderwijk – Stichting voor Christelijk Onderwijs Harderwijk-Hierden schreef onlangs een aanbesteding uit voor een duurzaam verlichtingsproject. Negen van de veertien schoolgebouwen zullen hierdoor worden voorzien van energiezuinige led-verlichting. Het bestek werd opgesteld en bewaakt door de Onderwijs Inkoop Groep. Na een intensief aanbestedingstraject is het project definitief gegund aan Saled Nederland B.V. uit Bunschoten.

Alle conventionele verlichting zal worden vervangen door energiezuinige led-verlichting. De uitstoot van afvalstoffen, zoals zwavel en CO2, zal hierdoor worden gereduceerd. Daarnaast verwacht Stichting VCO Harderwijk-Hierden een forse daling van de energiekosten.

Lage UGR-waarde
De aangeboden led-verlichting van alle ingeschreven partijen is uitvoerig getest en moet voldoen aan een aantal strenge voorwaarden. Zo is het verplicht dat de UGR-waarde (Unified Glare Rating) onder een waarde van 19 ligt. De UGR-waarde geeft aan in hoeverre er sprake is van verblinding door licht. Door de eis te stellen dat dit kengetal onder de 19 ligt, wordt voldaan aan de Nederlandse Norm (NEN-EN 12464-1). Een juiste UGR-waarde zorgt voor een betere productiviteit bij leraren en leerlingen.

Geen flikkering
Daarnaast is de voorwaarde gesteld dat de nieuwe led-verlichting vrij van flikkering moet zijn. Het waarneembaar én onwaarneembaar flikkeren van licht kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid en de concentratie. Stichting VCO Harderwijk-Hierden heeft daarom bewust gekozen voor licht dat vrij is van flikkering.

Lange levensduur
Van de toekomstige led-verlichting wordt verlangd dat deze een minimale L-waarde heeft van L90 bij 50.000 branduren. Dit houdt in dat de led-lampen na 50.000 branduren (gemiddelde levensduur), minimaal 90% van de oorspronkelijke lichtopbrengst behouden. De L-waarde wordt vaak gebruikt om de kwaliteit van een led-lamp te bepalen. Hoe hoger deze waarde, hoe hoger de kwaliteit van de lichtbron.

Stichting voor Christelijk Onderwijs Harderwijk-Hierden
Stichting VCO Harderwijk-Hierden</a> bestaat uit elf basisscholen met in totaal veertien schoolgebouwen. Het doel van deze stichting is om leerlingen te laten groeien in kennis, vaardigheden en als mens. De overige gebouwen zijn reeds voorzien van een energiezuinige verlichtingsvariant.

Gemeente Harderwijk
Vanuit de regeling “Duurzaamheidsmaatregelen Primair Onderwijs 2016” heeft de Gemeente Harderwijk dit project deels gesubsidieerd. Mede daardoor kon dit project doorgang vinden.

Meer berichten