De vrijwilligers van het Kenniscentrum. Het Historisch Kenniscentrum Harderwijk wordt op 15 juni geopend. Foto: Herderewich
De vrijwilligers van het Kenniscentrum. Het Historisch Kenniscentrum Harderwijk wordt op 15 juni geopend. Foto: Herderewich (Foto: Herderewich)

Streekarchief 15 juni officieel open

Harderwijk - Op 15 juni heropent wethouder Jeroen de Jong het Streekarchivariaat officieel. Op die dag gaat ook het Historisch Kenniscentrum Harderwijk open.

In september vorig jaar werd het vernieuwde stadhuis officieel in gebruik genomen. Eén ruimte was nog niet klaar: de archiefbewaarplaats. Het op orde krijgen van het klimaat en de luchtkwaliteit in dit depot had nogal wat voeten in de aarde gehad, maar vanaf 7 mei is de dienstverlening van het archief in Harderwijk hervat. Archivaris Tiemen Goossens en Rudolf Bosch zijn beschikbaar voor iedereen die archiefstukken wil raadplegen of informatie zoeken over een bepaald onderwerp.

Historisch Kenniscentrum
Op 15 juni gaat ook het Historisch Kenniscentrum Harderwijk (HKH) open. Dit kenniscentrum is een initiatief van het Stadsmuseum en de Oudheidkundige Vereniging Herderewich. Uitgangspunt is kennis en informatie over de Harderwijker geschiedenis toegankelijk te maken voor geïnteresseerde bezoekers.
De gemeente heeft een kamer naast de publieksruimte van het Streekarchivariaat, op de begane grond, beschikbaar gesteld.

De bibliotheken van Herderewich, het Stadsmuseum en het Streekarchivariaat zijn samengevoegd. Iedereen kan de boeken inzien en wordt desgewenst door vrijwilligers bijgestaan in het beantwoorden van vragen over de Harderwijker geschiedenis of het opzetten van een onderzoek. Het HKH is open op dinsdag-, woensdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur.
Digitaal
Daarnaast hebben Karel en Renate Uittien hun levenswerk digitaal in het HKH beschikbaar gesteld. Samen met anderen hebben zij jarenlang onderzoek verricht, aktes gescand, doopregisters, woonkaarten en beschrijvingen van monumenten doorgenomen en gegevens verzameld. Opbrengst: een indrukwekkende database over monumenten en andere panden in Harderwijk.
Renate heeft veel stamboomonderzoek gedaan en digitaal opgeslagen en al dat materiaal kan in het HKH worden geraadpleegd. Het HKH wil de interesse voor de geschiedenis van onze stad bevorderen. In het stadhuis komt een multitouchtafel waarop bezoekers een indruk kunnen krijgen van de geschiedenis van Harderwijk, Hierden en de regio. Er is ook gewerkt aan de vernieuwing van de website van het Streekarchivariaat, maar omdat die volgens Streekarchivaris Hajo de Roo nog niet werkt, is de oude website weer in de lucht. Het Streekarchief is open op maandag 09.00 tot 16.00 uur; dinsdag tot en met donderdag 13.30 tot 16.00 uur.

Meer berichten