Eindelijk....het hoogste punt bereikt
Eindelijk....het hoogste punt bereikt (Foto: Lex Schuijl)

Schoorstenen kijken op N302 neer

Aan de Stephensonstraat wordt naar verwachting in de eerste septemberweek de nieuwe, geheel in authentieke Zuiderzeestijl gebouwde, Palingrokerij en Vishandel van Dries en Peter van den Berg opgeleverd.

HARDERWIJK - Dries en Peter vaan den Berg hopen op 1 september de officiële opening van hun nieuwe visserijspeciaalzaak te laten plaatsvinden. De 1e brief van de gemeente over het verdwijnen van de huidige winkel ontving van den Berg in 1998. De eerste plannen voor de nieuwbouw van den Berg kwamen zo'n 13 jaar geleden.

Multifunctioneel

Op het terrein tegenover Dijkman en schuin tegenover Leen Bakker verschijnt een multifunctioneel pand met viswinkel, een rokerij, een restaurant en een museum. De tekeningen en plannen zijn ontworpen door de Harderwijker architect Victor Schölvinck. Peter geeft aan dat het pand iets bijzonders wordt. "Het moet sfeer uitstralen en uitnodigend zijn. In het project vloeien vier onderdelen samen tot een echt visbelevingcentrum."

Museum

Volgens Peter zijn inmiddels voor het museum van alle kanten attributen betreffende de visserij aangeleverd. "Directeur Corien van der Meulen van het Stadsmuseum heeft ons een aantal relikwieën uit de verzameling over de visserij, in bruikleen aan ons museum aangeboden. Bijzonder is dat kinderen in ons museum via een digitaal spelsysteem, zelf paling kunnen roken, en dat is wel een bijzonder primeur voor Harderwijk."

Ook hebben de twee een andere eyecatcher bij het pand in gedachten. Ze hebben een botter gekocht en de bedoeling is dat deze voor het pand wordt geplaatst. Peter: "Het is een oude Zuiderzeeschokker 'De HK59' die op schaal is nagebouwd door de voormalige eigenaar Bertus Scholten. De Schokker verkeert nu nog in slechte staat, en wordt opgeknapt door Mijn School, en een club fanatieke vrijwilligers."

Hoogste punt

Afgelopen week werd het hoogste punt van de nieuwbouw bereikt. Onder grote belangstelling plaatsten twee grote hijskranen twee vierkante, stalen pijpen op de gemetselde rooktoren. De gemetselde 13 meter hoge schoorsteen, bevat bijna 40.000 stenen. Daarop zijn de twee vierkante (1x1 meter) pijpen van ieder 9 meter hoog geplaatst, waardoor er een totaalhoogte van 22 meter is bereikt. De rooktoren prijkt boven de N 302 uit, en is gesierd met de tekst 'Palingrokerij Dries van den Berg'. Voor en na de plechtigheid zorgden Caffè Tiramisu met een koffiemobiel voor koffie, en bakkerij Wegerif voor wat lekkers erbij.

Meer berichten