Peter Beumer, Eelco Neger en Monique Koelewijn doen zaterdag 14 april mee met de sponsorloop 'Lopen voor lyme' Zij lopen in het team 'Upsidedown' voor Bas Koelewijn. Bas is chronisch Lymepatiënt.
Peter Beumer, Eelco Neger en Monique Koelewijn doen zaterdag 14 april mee met de sponsorloop 'Lopen voor lyme' Zij lopen in het team 'Upsidedown' voor Bas Koelewijn. Bas is chronisch Lymepatiënt. (Foto: Eigen foto)

Sponsorloop voor ziekte van Lyme

Zeewolde - Peter Beumer, Eelco Neger en Monique Koelewijn doen zaterdag 14 april mee met de sponsorloop 'Lopen voor lyme' Zij lopen in het team 'Upsidedown' voor Bas Koelewijn.

door Max Wolters

Bas (29) studeert in Enschede op de Universiteit Twente, maar heeft veel wortels in Zeewolde. Hij zat op de inmiddels gefuseerde school 'De Delta' en was actief voor jongeren in het dorp, hij was initiator voor het speelveld naast de skatebaan, voorzitter van de Jonge Socialisten Zeewolde en sportief op het voetbalveld. "Een actieve jongeman, met het hart op de goede plaats", zegt Monique Koelewijn, "maar tegenwoordig ziet zijn leven er heel anders uit. Hij is chronisch Lymepatiënt."

Lyme is de snelst groeiende infectieziekte van Europa. Enige tijd na een tekenbeet door een besmette teek, kun je griepachtige verschijnselen krijgen, zoals hoofdpijn, spier- en zenuwpijn, koorts, en vermoeidheid. Als de Borrelia bacterie zich door het lichaam verspreidt kun je klachten krijgen aan zenuwstelsel en hersenen, huid, spieren en gewrichten, hart en oog. Monique: "Als je er op tijd bij bent kun je vaak goed herstellen maar de diagnose laat vaak lang op zich wachten en dan is er al veel schade aangericht en heeft de Borrelia bacterie zich genesteld op plaatsen waar antibiotica niet of amper kan komen. Tegen die tijd is de Lyme chronisch geworden."

"Voor Bas betekent dit een lange lijst van symptomen, die vaak aan de buitenkant niet direct zichtbaar zijn zoals bijna dagelijks momenten van instorten totdat hij niet meer normaal kan praten, extreme uitputting na een lichte inspanning, niet tegen licht of geluid kunnen, een verzwakking van zijn immuunsysteem, maar ook 's nachts schreeuwend wakker worden van zenuwpijn"' In Nederland zijn de behandelingen die vergoed worden door de zorgverzekering zeer beperkt en ontoereikend. 'Lopen voor Lyme' wil mensen zoals Bas helpen bij het inzamelen van voldoende geld voor hun vervolgbehandelingen. Met een intensieve behandeling in de BCA kliniek in Augsburg hoopt Bas de kwaliteit van zijn leven aanmerkelijk te verbeteren. Bas helpen het geld voor zijn behandeling bijeen te krijgen kan door 'Team Upsidedown' sponsoren. Meer weten: www.lopenvoorlyme.nl/team/upsidedown

De tweede editie van Lopen voor Lyme vindt plaatst rondom het Henschotermeer in Woudenberg. Al het gedoneerde geld gaat direct naar de patiënten toe, dus geen tussenkomst van stichtingen of andere partijen. Het team wordt gesponsord door verschillende bedrijven. Bij Albert Heijn kunnen de statiegeldbonnen gedoneerd worden, ook bij Bruna staat een bus.

Meer berichten