Het museum in de nieuwe Paling en Visrokerij wordt gratis toegankelijk. Van den Berg zoekt museumstukken in bruikleen voor de expositie.
Het museum in de nieuwe Paling en Visrokerij wordt gratis toegankelijk. Van den Berg zoekt museumstukken in bruikleen voor de expositie. (Foto: eigen foto)

Palingmuseum zoekt stukken!

HARDERWIJK - Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg B.V. zit verlegen om input vanuit de Harderwijkse burgerij en geschiedenis op palinggebied.

"Zoals het er naar uit ziet, gaan we onze planning halen en kunnen we aankomende zomer de eerste bezoekers in het Palingmuseum ontvangen," aldus een trotse Dries van den Berg, palingroker en toekomstige uitbater van het in Harderwijk gevestigde palingmuseum. Volgens Dries wordt het een spectaculair museum, waar het voor jong en oud interessant is. "We hebben er een professioneel museumprojectbureau bij betrokken, zodat we verzekerd zijn om een mooie en eigentijdse expositie te kunnen presenteren."

Voor de entree komt een heuse Zuiderzeeschokker te liggen, die momenteel wordt opgeknapt door de kinderen van de MijnSchool te Harderwijk. De bedoeling is om vanaf de vangst tot aan de verkoop, het gehele palingproces van toen en nu, voor de bezoekers in beeld te brengen.

Dries en Peter van den Berg komen derhalve met een dringende oproep. "We willen iedereen vragen om museumwaardige stukken in bruikleen voor onze expositie af te staan. Denk hierbij aan alle mogelijke Paling gerelateerde materialen vanaf de Zuiderzeetijd tot nu. Het kunnen foto's, tekeningen, schetsen of schilderijen zijn, maar ook zaken die te maken hebben met Palingvisserij, Palingroken, Palingconsumptie, het vissersleven, etc. We zijn in het bijzonder op zoek naar scheepsmodellen, zoals de eerste stalen vissersschepen."

Mocht u iets bijzonders hebben? Stuur dan een mailtje naar paling@driesvanden berg.nl

Meer berichten