Open dag Leonardo-onderwijs CBS Het Kompas Harderwijk

Harderwijk - Op 3 februari en 6 februari 2018 opent CBS Het Kompas te Harderwijk - net als veel andere basisscholen - de deuren voor geïnteresseerden en nieuwe leerlingen. De Leonardo-afdeling van CBS Het Kompas vervult een regiofunctie voor hoogbegaafde kinderen. Steeds meer ouders zijn zich ervan bewust dat een hoog IQ geen voorspeller is voor schoolsucces. Aangepast onderwijs is op zijn plaats.

Gemotiveerd om te leren
Op school leren kinderen veel. Zij leren rekenen, taal, de hoofdsteden van Europa en dat Columbus eigenlijk niet de eerste was die Amerika heeft ontdekt. Het kinderbrein is een grote spons waar al deze informatie wordt verwerkt en opgeslagen. Voor hoogbegaafde kinderen moet het dus fantastisch zijn om op de leeftijd van vier jaar eindelijk naar school te mogen. Zij snakken naar kennis en willen in hun leerhonger gevoed worden. De wereld zit vol informatie en school is de plek waar al die kennis samenkomt. Het blijkt echter een grote illusie. Binnen enkele weken hebben zij al in de gaten dat school een karig rantsoen biedt. Het dieet leidt tot nog grotere honger, waardoor voor sommige hoogbegaafde kinderen de motivatie voor het onderwijs steeds meer afneemt. Er zijn daarentegen ook hoogbegaafde kinderen die aannemen dat dit dus hetgeen is wat verwacht kan worden. Vanuit deze calvinistische gedachte zijn zij dankbaar en wordt elk hapje zorgvuldig en netjes opgegeten. Hierdoor verliezen kinderen uiteindelijk hun persoonlijke kracht en mogelijk zelfs zichzelf.

Persoonlijke ontwikkeling centraal
Op de Leonardo-afdeling van CBS Het Kompas staat de persoonlijke ontwikkeling centraal. Kinderen worden aangenomen op grond van hun hoge IQ, maar een kind ontwikkelt zich pas evenwichtig als al zijn talenten worden benut. Kinderen leren, naast hun enorme leerhonger, ook hun fysieke, emotionele, creatieve en spirituele intelligentie te voeden. Op school wordt daarom o.a. de Route 11 methode aangeboden. Deze methode is ontwikkeld door drs. Hanneke van Dasler. Hanneke is universitair Specialist in Gifted Education (ECHA), psycholoog en therapeut en werkt nauw samen met CBS Het Kompas.
Ieder kind heeft het recht om zijn of haar talenten optimaal te ontwikkelen, maar heeft daarbij de behoefte om inzicht te krijgen in de eigen reactiepatronen en kwetsbaarheden. Elk kind leert op een eigen, unieke manier en door een kind zelfbewust te laten worden van zijn of haar eigen talenten en manier van leren, ontvangen zij bagage voor hun verdere leven. Dit zelfbewustzijn is van belang om op een passende wijze ergens bedreven in te worden of om iets te bestuderen.

Positief zelfbeeld
Het ontwikkelen van het zelfbeeld, ontstaat door het contact met anderen. Een hoogbegaafd kind voelt zich vaak anders in het reguliere onderwijs. Hierdoor kan het kind een deuk in het zelfvertrouwen oplopen en zal dit moeten herstellen. Hiervoor is aandacht in het Leonardo-onderwijs. Vooral de leerkracht speelt hierbij een belangrijke rol. De omgeving moet veilig genoeg zijn, waardoor kinderen "hun harnas" laten vallen en de ander toelaten om zo dichter bij zichzelf te komen. Op een gezonde manier vanuit compassie voor jezelf en de ander zorgen, niet vanuit de angst dat je niet goed bent zoals je bent. Op de Leonardo-afdeling van CBS Het Kompas leren kinderen al op jonge leeftijd stil te staan bij vragen als: Waar doen wij het allemaal voor en waar gaan wij naartoe? En hoe komen wij daar vervolgens?

Een ouder merkt op: "Dit zijn vragen die ik mijzelf nu pas stel. Dit had ik graag op jonge leeftijd willen weten. Ik dacht dat ik niet kon leren, dat ik de universiteit niet aan zou kunnen en ben dan ook gestopt met studeren. Als ik inzicht had gehad in mijn reactiepatroon, het wegvluchten als ik het moeilijk heb, dan was het anders gegaan, maar ik wist niet beter. Ik dacht niet slim genoeg te zijn. Prachtig dat mijn kind de vaardigheden leert om tot leren te komen, maar zeer confronterend voor mijzelf."

Heeft u het vermoeden dat Leonardo-onderwijs een geschikt alternatief is voor uw kind? Neem dan contact op met Gerrieke Blikman via telefoonnummer 0341-416622 of stuur een mail naar infokompas@stichtingvco.nl
Zaterdag 3 februari is de open dag van 10.00 uur tot 13.00 uur.
Dinsdag 6 februari is de open dag van 8.30 uur tot 16.00 uur en van 19.00 uur tot 20.30 uur
U bent van harte welkom!

Meer berichten