Herdenking Joodse Harderwijkers in voorm. synagoge. Matty Mogré leest een levensschets. Foto: Tjitte Dijkstra
Herdenking Joodse Harderwijkers in voorm. synagoge. Matty Mogré leest een levensschets. Foto: Tjitte Dijkstra (Foto: Tjitte Dijkstra)

Joodse Harderwijkers herdacht in synagoge

Harderwijk - In de voormalige synagoge aan de Kleine Marktstraat is de jaarlijkse herdenking gehouden die de herinnering aan de Joodse gemeenschap levend houdt. De belangstelling vanuit de samenleving was groot. Het gemeentebestuur was vertegenwoordigd door burgemeester Van Schaik en wethouder Van Noort. Ook een docent van de Rijks Scholengemeenschap was met vier jongeren aanwezig.
Van alle Joodse Harderwijkers die zijn omgebracht in de Tweede Wereldoorlog, werd een unieke levensschets gelezen, met de dramatische afloop in de oorlogsjaren.
Na een kort moment van ontroerende stilte, nam rabbijn Stiefel het woord. Aan de hand van Hebreeuwse namen voor een begraafplaats benadrukte hij dat het overdenken van het leven van onze voorouders niet in de eerste plaats rouw is, maar juist een moment van hoop op een leven dat doorgaat.
Daarna zong hij het Jizkor, wat gedenken/herinneren betekent. In dat gebed wordt ook de hoop op zielenrust uitgesproken. De aanwezigen luisterden staande.

Bij de foto: mevrouw Matty Mogré, een betrokken vrijwilliger, leest een levensschets. Op de achtergrond zien wij de burgemeester en de rabbijn.

Meer berichten