Logo harderwijkercourant.nl


Foto: Max Wolters

Zeewolde: snel dubbelneutraal worden

Zeewolde - In 2050 mag er bij energieproductie in Nederland nauwelijks nog C02 vrijkomen. Zeewolde is méér dan goed op weg. Moet gezegd worden dat Zeewolde het geluk heeft van een ruim buitengebied, de gemeente is nu al de 'windhoofdstad' van Nederland, en ook ruimte heeft voor zonneparken.

Feit is wel dat er wél een gemeentebestuur moet zijn met een visie én ondernemers en particulieren die er hun energie in willen steken. In de Zuidlob staat al jaren een rijwindmolens langs de Eemmeerdijk en werd enkele jaren geleden windmolenpark Alexia geopend, een initiatief van bewoners-ondernemers dat door de Nuon is overgenomen. Als primeur voor Nederland is dit park gestart met de opvang van energie in batterijen, de bij veel wind te veel geproduceerde energie was tot dan toe 'verloren'.
De plannen voor een groot windmolenpark in het middengebied zijn ver gevorderd. Honderd nieuwe en krachtige windturbines moeten de 220 bestaande turbines gaan vervangen, dit wordt het grootste windprojecten op land in Nederland. Goed voor de groene energie voor 260.000 huishoudens, meer dan een kwart miljoen. In het buitengebied van Zeewolde staan nu nog 220 windmolens in een schijnbaar willekeurige opstelling; de molens staan netjes 200 meter uit de as van de wegen, maar komen in een aantal lijnopstellingen te staan.
Het nieuwe park wordt het grootste in zijn soort waar ook burgers aan kunnen deelnemen. Via de vereniging De Nieuwe Molenaars kunnen zij een aandeel kopen in één van de molens.
Naast wind, zet Zeewolde in op zon. ZeewoldeZon is begin dit jaar opgericht, de eerste 130 zonnepanelen zijn in juli gelegd op het dak van appartementengebouw Beaufort aan de Cumulus. Het streven is om in het eerste jaar van het bestaan 1100 panelen neer te leggen, voldoende zonnestroom voor ongeveer 120 huishoudens. Is er voldoende animo, dan is er nog ruimte op de complexen van woningbouwcorporatie Woonpalet om voor nog eens 50 huishoudens panelen neer te leggen, dat zou in het tweede jaar kunnen gebeuren.
Door de opzet van de coöperatie, de leden zijn samen eigenaar en kunnen daardoor gebruik maken van een belastingvoordeel, kan iedereen meedoen ook als hij of zij maar een kleine portemonnee heeft. Zelf investeren kan, maar is niet noodzakelijk. Om Zeewolde naast de wind ook te laten leven van de zon is er meer nodig, er moet onderzocht worden of er boerenopstallen in het buitengebied voor plaatsing van panelen gebruikt kunnen worden'. Meer informatie :
www.zeewoldezon.nl
www.denieuwemolenaars.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox