Afhaalautomaat voor medicijnen

Zelf je medicijnen afhalen als het jou uitkomt.
Zelf je medicijnen afhalen als het jou uitkomt. (foto: apotheek Drielanden)

HARDERWIJK – Patienten van Apotheek Drielanden hebben een heuse primeur. Zij kunnen sinds kort om 24 uur per dag, 7 dagen per week zelf hun medicatie op halen. Aan de achterzijde van de apotheek bevindt zich de Pharmaself24'', een afhaalautomaat voor medicatie met een geïntegreerde pinautomaat. Het is de eerste automaat in deze vorm op de Noordwest-Veluwe

Volgens apotheker Monique Veen levert deze nieuwe service patiënten meerdere voordelen op: “De patiënten kunnen de medicatie ophalen wanneer het hen uitkomt zonder in de wachtrij te moeten staan. Die wachtrij kwam als aandachtspunt in ons klanttevredenheidsonderzoek naar voren." De ‘Pharmaself’ is eenvoudig in gebruik en hiermee kunnen we onze patiënten nog beter van dienst zijn.”

Vanaf het najaar worden er ook zelfzorgmiddelen via de Pharmaself verkrijgbaar. Patiënten kunnen ook 24/7 bij de afhaalautomaat terecht voor bijvoorbeeld paracetamol of neusspray.

Gebruik
De klanten van de apotheek geven zelf aan of zij gebruik willen maken van de Pharmaself. Het gebruik van de service is gratis, maar niet verplicht. Patiënten die gebruik maken van de Pharmaself, krijgen een bericht (SMS en/of e-mail) met een code die bij het ophalen wordt ingetoetst. De code is uniek en slechts eenmaal te gebruiken. De Pharmaself maakt deel uit van de veilige omgeving van de apotheek met betrekking op de persoonlijke gegevens van de patiënt. Veel patiënten hebben zich al aangemeld en zeggen erg blij te zijn met deze extra service, en de gebruiksvriendelijke automaat.

Kwaliteit staat voorop
In de apotheek worden de recepten nog steeds op dezelfde manier zorgvuldig klaargemaakt en gecontroleerd. Door de Pharmaself wordt dit tijdrovende proces efficiënter gemaakt, maar wordt er niet op kwaliteit ingeleverd. Zo kan er aan de balie extra aandacht worden gegeven aan vragen en andere medicatiegesprekken.

Enkele middelen kunnen niet in de afhaalautomaat geplaatst worden. Het gaat hierbij om medicatie die in de koelkast bewaard moet worden, medicatieverpakkingen boven een bepaalde grootte en geneesmiddelen die voor de eerste of de tweede keer worden gebruikt.

Track en Trace
Naast de nieuwe 24-uurs service is er onlangs ook met een ‘track en trace systeem’ in de apotheek. Dit systeem stuurt een e-mail wanneer medicijnen klaarliggen, maar ook als er medicatie in bestelling is. Wachttijden worden korter en patiënten hoeven niet tevergeefs naar de apotheek. Patiënten die gebruik willen maken van de nieuwe services van Apotheek Drielanden kunnen zich hiervoor aanmelden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden