Foto: Lisa Kruger

Zwemster Lisa Kruger in Portugal

HARDERWIJK - Vorige week was in de Harderwijker Courant te lezen dat het Harderwijkse zwemtalent Lisa Kruger op dit moment in Portugal is. Ze doet daar mee aan een drieweekse stage van het Nederlands Team, in voorbereiding op het WK in Mexico. Lisa houdt ons regelmatig op de hoogte van haar belevenissen op weg naar het WK.

Lisa Kruger: "We zijn nu over de helft van het trainingskamp, het is de donderdag van de tweede week. Ik spreek voor het hele team als ik zeg dat de donderdagochtend ook wel de "killerochtend" genoemd mag worden. We werken in het team met een systeem dat elke training in de week ongeveer hetzelfde is als hetzelfde trainingsmoment een week later. Dit betekent dus dat als we de donderdagochtend van week 1 een zware set hebben, dat we dat in week 2 ook hebben.

Voor ons hield dat dit keer in: 25x100 meter schoolslag elke 2 minuut starten met als doeltijd 1 minuut 30. 1:30 op de 100 school is 80% van mijn maximaal, maar ik kan je vertellen, na 3x100 meter volbracht te hebben voelt 1:30 maximaal. Je bent dus bijna dood en dan moet je er nog 22.

Nou moet dit lichamelijk wel kunnen, maar mentaal is het een harde klap en dat is iets wat ik juist heel erg moet trainen. Op dit moment zwem ik na 4 keer ineens 10 seconden langzamer, en dat is allemaal mentaal. Je raakt vermoeid, je lichaam wil niet meer, jijzelf wil niet meer en toch moet je jezelf erdoorheen slepen. Na 4 keer was ik al aan het huilen, niet omdat ik zo moe was, maar omdat ik teleurgesteld in mezelf was dat ik mezelf niet over de pijn heen kreeg.

Gedurende de rest van de 25x100 heb ik mezelf nog een paar keer erover heen kunnen zetten en dat is wat je sterker maakt. Zoals mijn coach zei: 'Je haalt je doeltijd niet, maar ik zie het je wel proberen. Ik zie dat je in gevecht bent met jezelf en dat je jezelf er af en toe doorheen krijgt, de keren dat dat niet lukt zijn leermomenten. Het is niet erg dat je het nu een aantal keer niet red, deze trainingen zijn ervoor om je mentaal sterker te maken, fysiek kunnen jullie het namelijk allemaal.'"

"Voor de rest gaan de trainingen goed en merk ik dat vooral qua explosiviteit (afzetten van de kant, starts en sprintjes) een stuk vooruit aan het gaan ben vanwege de krachttrainingen die daar in deze periode van het seizoen erg op gericht zijn.

We zitten hier nu nog iets minder dan anderhalve week, het wordt echter nog wel een keer een donderdagochtend afzien, maar daarna hebben we het trainingskamp overleefd."

Heb je Lisa's eerste ervaringen met het trainingskamp gemist? Lees ook: Lisa Kruger op weg naar het WK parazwemmen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden