Logo harderwijkercourant.nl


Columns

De zorg voor anderen

De gemeente Harderwijk wist te melden dat de instroom van nieuwkomers in 2017 lager is dan de instroom in 2016, nl: er hebben maar 76 'nieuwe Nederlanders' een participatieverklaring ondertekend; een verklaring die per 1 oktober een verplicht onderdeel van de inburgering wordt.

Wethouder Van der Wal hoopt dat de 'nieuwe Nederlanders' de kansen grijpen die Nederland te bieden heeft zoals (vrijwilligers)werk, opleiding en het leren van de Nederlandse taal.

Tijdens het participatieverklaringstraject nemen de nieuwkomers kennis van de kernwaarden van de Nederlandse samenleving. Wat er niet bijgezegd wordt, is dat Nederland kennis zou moeten maken met de kernwaarden zoals de nieuwkomers ze jaren hebben meegekregen in het land waar ze vandaan komen.

Neem nu bijvoorbeeld een mannelijke moslim die uit een Arabisch land komt. Deze goede man is mogelijk niet gewend dat vrouwelijke verpleging bij hem aan het bed staat en hem - indien nodig - onderzoekt of wast op zijn intieme delen van zijn lichaam. Het kan best zo zijn dat deze man zich daar heel ongelukkig bij voelt, zich schaamt, maar dit niet kan en durft te zeggen. Daarnaast is het ook vaak onbegrijpelijk dat in de zorg en opname dat de man in een kamer komt te liggen met vrouwen, zeer ongewenst. Natuurlijk is het andersom precies hetzelfde.

Het zou handig zijn als er voor deze man en zijn mede landgenoten ook eens naar dit soort zaken gekeken wordt. Wenselijk zou zijn als nieuwe Nederlanders een bepaald traject in zouden kunnen gaan, bijvoorbeeld een opleiding/stage/vrijwilligerswerk voor (mannelijke) - liefst Islamitische - verpleegkundigen of zorgverstrekkers, zowel voor de ziekenhuiszorg, de thuiszorg als de verpleeghuiszorg.

Als de heer Van der Wal spreekt over (vrijwilligers)werk is het verstandig om eens naar dit traject te kijken, het zou beide kanten helpen, zowel de instromende nieuwe Nederlanders, als de zorg, die op deze manier een probleem zou kunnen tackelen.

Daarnaast is het bekend in ondernemend Nederland dat een nieuwe Nederlander met een naam die 'minder bekend' is hier - vooral een Arabische of Turkse naam - bij het solliciteren minder snel uitgenodigd wordt.

Ik vraag me af hoe de heer Van der Wal dit probleem heeft beschreven en uit Harderwijk heeft geband. Ik ben bang dat ondernemend Harderwijk geen ander beeld laat zien dan ondernemend Nederland en dus het moeilijk is en blijft voor de nieuwe Nederlanders om aan een baan te komen.

Daarom zou een idee als "De Zorg voor anderen" met (mannelijke) Islamitische verpleegkundigen of zorgverstrekkers een uitkomst kunnen bieden.

___________________________________

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox