Logo harderwijkercourant.nl


Lisa Kruger had een topweek in Berlijn
Lisa Kruger had een topweek in Berlijn

Medailleregen Lisa Kruger in Berlijn

Harderwijk / Berlijn - Twee keer goud, drie keer zilver en één keer brons, dat was de oogst die Lisa Kruger mee terugnam uit Berlijn. En passant zwom ze ook nog eens 7 persoonlijke records waaronder een wereldrecord, een Nederlands record én een beste seizoentijd. Daarmee werd een 'uitdagend programma' - zoals ze het vooraf zelf op facebook omschreef - een uiterst succesvol weekje. En een perfecte tussenstap naar het WK in Mexico.

In Berlijn werd de laatste wedstrijd van de vier World-Series gezwommen voor het paralympisch zwemmen. Ook het Nederlands Paralympisch zwemteam met daarin de Harderwijkse Lisa Kruger was naar Berlijn afgereisd om deel te nemen aan dit grootste Paralympisch zwemtoernooi van de wereld. Lisa Kruger zwom een ”Uitdagend” programma, zoals zij zelf vooraf op Facebook meldde. Maar liefst 10 keer verscheen Kruger op het startblok van een serie en in iedere mogelijke finale mocht zij terugkomen> Daardoor liep haar totaal aantal starts op tot 19 keer. Ze was dan ook de zwemster met veruit de meeste wedstrijden.  

Meer dan 600 zwemmers uit 52 landen en in 14 gehandicapte classes streden allen voor de finaleplaatsen en medailles in een zogenaamd multi-classe systeem. Bij dit puntensysteem jaagt iedereen in zijn eigen handicapklasse op het wereldrecord. Hoe dichter een zwemmer bij het wereldrecord in de eigen klasse zwemt, des te meer multi-classe punten men verdient.

Bij een deelnemersveld van 600 zwemmers - waaronder meerdere Paralympische medaillewinnaars en wereldrecordhouders is het een grote prestatie om sowieso op het podium te komen. Maar dat lukte de 16-jarige Harderwijkse maar liefst 6 keer. Kruger zwom zichzelf 2 keer naar goud, 3 keer naar zilver en 1 keer naar brons. Zeven persoonlijke records konden op haar tijdenlijst gezet worden, waarbij ze op de 400 meter vrije slag haar record verbeterde met 7 seconden (4.48,68). Kruger zwom verder een Nederlands record op de 200 meter rugslag (2.34,94), in de series van de 50 meter schoolslag een Wereldrecord (34,41) en zette op de 100 meter schoolslag met 1.15.51 ’s wereld beste seizoentijd neer in haar klasse SB9.

Een krachtige prestatie voor een 16-jarige, in vier wedstrijddagen waarbij Kruger meerdere dagen , meer dan “Klokje rond”, in het Berlijnse zwembad te vinden was. Volgende week zal Kruger voor het eerst deelnemen aan een “Open-water” zwemwedstrijd en weer een week later zal zij met het Paralympisch zwemteam afreizen naar Portugal voor een voorbereidende trainingsstage op het Wereldkampioenschap in Mexico.

Reageer als eerste
Meer berichten