Opvang Belgische vluchtelingen 2
Opvang Belgische vluchtelingen 2 Foto: (foto: Boekomslag: J. Stegehuis)

Wim Buitenhuis: Deel 2 Belgische vluchtelingen

Harderwijk - Het nieuwe boek van de Harderwijker historicus Wim Buitenhuis komt 10 juni uit. Het is het tweede deel van Opvang Belgische vluchtelingen. Net deel één is dit te koop in elke boekwinkel en in het museum van Harderwijk.

 Eerder kwam Wim uitgebreid in het regionale nieuws met zijn onderzoek naar de bijna vergeten evacuatie van de Veluwe in mei 1945. Dit resulteerde in zijn 1e boek: Zij die moesten vluchten. Dit werd gevolgd door een prachtige herdenkingstocht met evacuees die nog in leven waren. Later verscheen van zijn hand: De Harderwijker gasfabriek en het eerste deel van Opvang Belgische vluchtelingen 1914-1918. De Coronatijd gooide roet in het eten en de boekwinkels sloten, maar de 86-jarige Wim schreef door. Inmiddels is nu zijn vierde boek af: Deel 2 van Opvang Belgische vluchtelingen komt 10 juni uit bij Uitgeverij Buitenzorg. ISBN: 9789491670282.

In 1914 vluchtten vele Belgen, zowel burgers als militairen, naar het noorden. Zij kwamen op diverse plaatsen terecht in Nederland, waaronder Harderwijk. Het heeft jarenlang letterlijk en figuurlijk vele voeten in aarde gehad in het opvangkamp. Wat nog minder bekend is, is het feit dat nadat de Belgen na jaren waren teruggekeerd, hun plaats werd ingenomen door duizenden krijgsgevangen uit vele landen. Pas eind 1921 waren deze kampen verlaten. Opnieuw een verrassend boek na gedegen onderzoek van Wim Buitenhuis, vol met reacties, bespiegelingen, krantenberichten en oude foto’s.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden