Toch wel handig om te weten hoe het één ander werkt op het water


<p>De lessen vinden plaats op het clubschip van de WVZ in kleine groepen met veel persoonlijke aandacht.</p>

De lessen vinden plaats op het clubschip van de WVZ in kleine groepen met veel persoonlijke aandacht.

(Foto: )

Toch wel handig om te weten hoe het één ander werkt op het water

ZEEWOLDE -  COVID19… Het woord wat een enorme impact heeft op onze samenleving. Maar ook een woord wat heeft geleid tot nieuwe initiatieven en andere manieren van werken, leven en leren.

Het is menig Nederlander opgevallen dat we toch wel heel veel water hebben. De waterrecreatie mogelijkheden in Nederland zijn werkelijk uniek in de wereld. En in toch al een unieke wereld biedt Zeewolde mogelijkheden die je in Nederland weinig vindt. Omringd door vier eilanden met totaal meer dan tien havens of aanlegplaatsen, het stilte gebied (kano’s), bruggen en met een sluis die het Wolderwijd verbindt met de ‘binnenlanden’ is Zeewolde uniek in een uniek land.

Vele mensen hebben het water ontdekt en ondervonden dat het verblijven op en aan het water rust en een gevoel van vrijheid brengt. Heerlijk in deze tijden, heerlijk in alle tijden… Dat het water zoveel vrijheid biedt in Nederland blijkt ook wel uit de beste regel die er eigenlijk is: “Goed zeemanschap.”

Toch is het wel handig om te weten hoe het één ander werkt zo op het water. Welke borden worden er gebruikt? Hoe zit het met die voorrangsregels? Waarom lijken zeilboten te zwalken en waarom gaat de boot naar rechts terwijl het roer recht staat? En vooral: “waarom moet ik afwijken van die regels?”.

In Nederland vind je die regels en theorie terug in Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 waarvoor je examen kunt doen bij het CBR. Examens en theorie… woorden die menigeen doen huiveren. Om je hierbij te helpen faciliteert Watersportvereniging Zeewolde (WVZ) de cursus SamenVaarbewijs. In deze cursus leer je de theorie vanuit de praktijk en borden en regeltjes leer je spelenderwijs met behulp van een website en een app. De schroefwerking en het manoeuvreren worden duidelijk aan de hand van spelmateriaal. Zelfs de mogelijkheid om op een RIB (motorboot) te varen om het manoeuvreren te voelen, wordt door de WVZ aangeboden.

Om klaar te zijn voor het examen van Vaarbewijs 1 of 2 zijn er drie cursusavonden. De cursusavonden zijn wekelijks op de dinsdag, woensdag en donderdag en eventueel in overleg op zaterdagmorgen. Uitgangspunt is de datum van je examen; eerst reserveer je het examen (datum en tijdstip) bij het CBR. Aan de hand daarvan gaan we samen drie cursusavonden inplannen in de periode van twee tot zes weken voor het examen. De lessen vinden plaats op het clubschip van de WVZ in kleine groepen met veel persoonlijke aandacht.

www.wvzeewolde.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden