Harderwijk is een instituut rijker


Sjors en Ruud overhandigen het eerste theaterticket voor de show het Nieuwe Normaal aan wethouder Van Noort.
Sjors en Ruud overhandigen het eerste theaterticket voor de show het Nieuwe Normaal aan wethouder Van Noort. (Foto: Frieda Fennell)

Harderwijk is een instituut rijker

HARDERWIJK - Op een winderig en waterkoude ochtend staan twee heren in gele hesjes op de traptreden van het Oude Stadhuis aan de Markt. Banners met de twee erop, bijna onherkenbaar door het prominente mondkapje, springen in het oog. Ze wrijven de handen warm en nemen vervolgens het woord: “We zijn trots om vandaag het Instituut voor het Nieuwe Normaal te openen op deze historische plek in Harderwijk. Hiermee heeft Harderwijk een officieel instituut dat op basis van onderzoekresultaten a la het RIVM en de KNMI gaat onderzoeken wat het nieuwe normaal is.”

Frieda Fennell

Woensdag 2 december werd het Nederlands instituut voor het Nieuwe Normaal geopend. Initiatiefnemers en theatermakers Sjors en Ruud overhandigden het eerste theaterticket voor de aan het instituut gekoppelde theatervoorstelling aan wethouder Gert Jan van Noort. Het idee voor de theatershow ontstond op het moment dat premier Rutte in het voorjaar voor het eerst sprak over het nieuwe normaal. De theatermakers, die Harderwijk als hun basis hebben, vroegen zich direct af wat normaal is en wie dat bepaalt. Is het de anderhalvemetersamenleving, een mondkapje, quarantaine, gesloten grenzen, angst om te niezen en vakantie in Nederland? Ze beseffen dat zij het antwoord zelf ook niet hebben.

Met de interactieve theatershow proberen ze iets positiefs te halen uit de coronapandemie. Theater is een manier op het dagelijkse leven te verwerken, te verteren als het ware. Met humor, een kritische noot en emotie. Zelfs tijdens een pandemie, of misschien wel juist dan. Ironisch genoeg zagen de theatermakers hun première in het water vallen toen de theaters in oktober dicht moesten. Ze zetten een nieuwe datum in de agenda, woensdag 9 december, in de hoop dat de première dan wel doorgang zou kunnen vinden.

Sjors en Ruud: “Het instituut is een theatrale vorm om ons onderzoek neer te zetten en om de ideeën omtrent het nieuwe normaal vorm te geven. De theatervoorstelling zal dan ook interactief zijn; via een introductie, confrontatie en reflectie wordt het publiek als proefpersoon meegenomen in het ‘onderzoek’ van het Nederlands instituut voor het Nieuwe Normaal. De een zal wellicht snel terug willen naar de situatie zoals hij was voor corona, maar we horen ook geluiden van mensen die denken dat het mondkapje in het straatbeeld gaat blijven.”

Uniek is de samenwerking met Stad als Podium. Een stichting die een aantrekkelijk, gevarieerd en eigentijds cultuurprogramma wil neerzetten voor de inwoners van Harderwijk met letterlijk de hele stad als podium. Wethouder Van Noort nam het eerste theaterticket in ontvangst en sprak het theaterduo toe: “Een officieel instituut, dat is wel heel bijzonder. Jullie zijn onze ambassadeurs van het nieuwe normaal. Jullie programma is vernieuwend en past geheel bij de gedachtegang achter Stad als Podium.”

De voorstellingen vinden plaats op 9, 10 en 12 december. Voor 9 en 12 december zijn nog kaarten beschikbaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden