‘Buitenlandse flexkrachten komen door de taalcursus ook maatschappelijk verder’


<p>Zaterdag, na afloop van de laatste les, ontvingen alle cursisten hun diploma bij JAM Harderwijk.</p>

Zaterdag, na afloop van de laatste les, ontvingen alle cursisten hun diploma bij JAM Harderwijk.

(Foto: Karolina Riedel)

‘Buitenlandse flexkrachten komen door de taalcursus ook maatschappelijk verder’

Harderwijk - BergWerk kijkt verder dan alleen het werk en wil investeren in haar medewerkers. Daarom mochten 20 flexkrachten het afgelopen jaar bij JAM een taaltraining Nederlands volgen. Zaterdag, na afloop van de laatste les, ontvingen alle cursisten hun diploma bij JAM Harderwijk.

 BergWerk, gevestigd aan de Smeepoortstraat 18 in Harderwijk biedt haar medewerkers diverse scholingskansen aan op elk niveau en op elk vakgebied. Buitenlandse flexkrachten die onvoldoende de Nederlandse taal beheersten, kregen 30 lessen aangeboden van hun werkgever. Het is voor hen een duwtje in de rug om zich te kunnen ontplooien, motiveert bergwerker Henriëtte ter Braake. ‘’Wij houden van een persoonlijke noot en ook JAM heeft oog voor de mens. Ik ken JAM, omdat mijn zoon hier in groep 8 Engelse les volgde. Zij geven in kleine groepen les en doen dit mensgericht. Dat spreekt mij aan en dat maakt dit tot een mooie samenwerking.’’

Om verder te komen in werk is Nederlands kunnen spreken van groot belang, stelt Henriëtte. ‘’Medewerkers uit bijvoorbeeld Polen spreken vaak al goed Engels of Duits, maar als ze ook het Nederlands beheersen ontstaan er nog meer kansen en doorgroeimogelijkheden op de arbeidsmarkt. Wij helpen mensen aan een baan en bieden hen ook groeikansen zodat ze een goede toekomst tegemoet gaan.’’ Zij heeft met iedere kandidaat intakegesprekken gevoerd. ‘’Vaak hebben buitenlandse medewerkers de schaamte om fouten te maken. Ze kunnen wel Nederlands verstaan, maar durven het niet te spreken. Door deze taalcursus komen ze ook maatschappelijk verder.”

Lesmethode

De Taaltraining NT2 bestaat uit 30 lessen van 2 uur en daarnaast zelfstudie om een niveau hoger te komen. ‘’De lesmethode zet in op spreek-, lees-, schrijf- en luistervaardigheden. Tijdens de lessen ga ik in op hun vragen, gebruik ik actieve werkvormen om nieuwe lesstof uit te leggen en pak ik er regelmatig een actueel onderwerp uit de krant bij of iets wat ze meemaken op het werk. Ik zorg voor een Nederlandse lekkernij: van zelfgemaakte advocaat tot kibbeling of pepernoten.”

BergWerk wil het proces een vervolg geven. Henriëtte gaat nieuwe intakegesprekken voeren voor de volgende taalcursus, die half januari van start gaat. JAM staat daarbij ook open voor cursisten van buitenaf.

Meer info: www.uitzendburobergwerk.nlen www.jamharderwijk.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden