Pittige Kost kookboek met pittige verhalen


<p>Kok en cateraar Jop van der Bijl bracht onlangs zijn debuut kookboek uit.&nbsp;</p>

Kok en cateraar Jop van der Bijl bracht onlangs zijn debuut kookboek uit. 

(Foto: Joel Koster)

Pittige Kost kookboek met pittige verhalen

Harderwijk - Samen met Open Doors bracht kok en cateraar Jop van der Bijl onlangs zijn debuut kookboek uit. Het boek heet Pittige Kost en bestaat uit Indiase gerechten. De titel verwijst niet zozeer naar de gerechten, als wel naar de verhalen van mensen die in India onderdrukt worden omdat ze tot een religieuze minderheid behoren.

Jop van der Bijl is de zoon van Open Doors-oprichter Anne van der Bijl. Sinds enkele jaren runt hij een cateringbedrijf in Harderwijk, met name gespecialiseerd in Indische rijsttafels. Open Doors is een organisatie die zich inzet voor godsdienstvrijheid en mensenrechten wereldwijd.

Toen Open Doors met het idee kwam om door middel van een kookboek de onderdrukking van religieuze minderheden in India onder de aandacht te brengen, lag de keus om Jop van der Bijl, huiscateraar van Open Doors, daarvoor te benaderen het meest voor de hand.

‘De Indiase keuken is denk ik wel mijn favoriet. Toen ik voor dit project werd gevraagd was ik meteen enthousiast. India is een prachtig land met mooie mensen en een zeer gevarieerde keuken, met een rijkdom aan smaken, kruiden en specerijen. Aan de andere kant zijn er schrijnende  verhalen van mensen die niet tot de hindoe-meerderheid behoren en daardoor vervolging, discriminatie en uitsluiting ervaren. Een aantal van deze verhalen hebben we opgetekend in dit boek op de zogenoemde ‘zwarte bladzijden’, aldus Van der Bijl.

Het boek ‘Pittige Kost’ is zeer toegankelijk en helder geschreven, met een duidelijke beschrijving van de recepten van ingrediënten die allemaal in Nederland verkrijgbaar zijn. Vorige week werd het boek gelanceerd op de Open Doors-dag en is verkrijgbaar in de boekhandel, bij Open Doors of via Jop’s Catering, het bedrijf van Jop van der Bijl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden