<p>Bomen in het Muziekpark in de wijk Drielanden, Harderwijk.</p>

Bomen in het Muziekpark in de wijk Drielanden, Harderwijk.

(Foto: Marcel Heldoorn)

ChristenUnie: “Bomenfonds zorgt voor meer bomen in onze mooie stad”

HARDERWIJK - Harderwijk krijgt een Bomenfonds. De gemeenteraad heeft ingestemd met een voorstel van de ChristenUnie om zo’n fonds op te richten in Harderwijk. Iedere eigenaar die een boom wil kappen, moet ook zorgen voor herplant. Als dat niet mogelijk is, of er minder bomen terugkomen, wordt een financiële bijdrage aan het fonds verwacht. Het geld in het Bomenfonds zal gebruikt worden voor de herplant en nieuwe aanplant van bomen.

Raadslid Marcel Heldoorn vertelt dat het aantal bomen sinds 2014 met 442 is afgenomen. “Dat is natuurlijk niet wat we willen. Bomen zijn heel waardevol, want zij dragen bij aan de gezondheid en het welzijn van mensen en zorgen ze voor een groene en aantrekkelijke leefomgeving. Daarnaast helpen bomen om klimaatverandering te voorkomen, want ze nemen CO2 op en helpen ze om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. We krijgen meer en zwaardere regenbuien en bomen vangen dat water op. In hetere zomers zorgen bomen voor koelte.”

In Harderwijk wordt gewerkt met een zogenaamde Bomenlijst. Daarop staan de bomen waarvoor je een vergunning nodig hebt als je ze wilt kappen. Er bestaat een mogelijkheid een herplantplicht op te leggen, maar dat gebeurt niet standaard. De ChristenUnie stelde voor om dat te veranderen en de hele gemeenteraad was het daarmee eens.

“Maar daarmee zijn we er nog niet”, zegt Heldoorn, “dan kun je nog de situatie krijgen dat er een grote boom gekapt wordt, terwijl er een jonge boom wordt herplant. Dan gaat er toch iets verloren. Ik noem dat groen kapitaal.” Daarom stelde hij voor om het verschil van de waarde van de gekapte boom en de herplant te storten in een Bomenfonds. “Ik stel me voor dat het straks zo ongeveer gaat werken: bij het aanvragen van een kapvergunning wordt de waarde bepaald van de boom die verloren gaat en de boom die herplant wordt. Als de herplant minder is dan de boom die er stond, moet je een bedrag bijdragen aan het fonds, zodat dat geld gebruikt kan worden om op een andere plek bomen te kunnen planten.”

De gemeenteraad heeft ook besloten om een eerste storting van 31.000 euro in het Bomenfonds te doen.

Marcel Heldoorn: “De ChristenUnie kiest voor de schepping. Duurzaam leven en handelen hoort daar bij. Het Bomenfonds gaat er voor zorgen dat het aantal bomen niet verder afneemt en naar verwachting zelfs gaat stijgen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden