<p>Jurylid Wietse Hummel (links) en uitgever Ric Hofmans voor het Oude Stadhuis, waar de presentatie plaats zou vinden.</p>

Jurylid Wietse Hummel (links) en uitgever Ric Hofmans voor het Oude Stadhuis, waar de presentatie plaats zou vinden.

(Foto: Marco Jansen)

Ook kleine dichters in Harderwijk krijgen podium

Uitgeverij Gopher en Drukkerij Wedding willen poëzie toegankelijk maken door dichters die niet bekend zijn bij het grote publiek een podium te bieden. Met het verschijnen van de bloemlezing ‘De grootste intimiteit is het zwijgen’ zijn vijftig gedichten gebundeld. Harderwijkse dichter en jurylid Wietse Hummel ontving het eerste exemplaar.

Marco Jansen

HARDERWIJK – Uitgeverij Gopher, 2,5 jaar geleden overgenomen door de Harderwijkse Drukkerij Wedding, had altijd al een klein poëziefonds. 

“Poëzie wordt nog enthousiast beleefd en er zijn veel dichters, maar het aantal kanalen dat ze publiceert wordt steeds minder. Uitgeverijen kiezen voor schaalvergroting, zodat kleine uitgaves onder druk staan. Wedding Nederland kan kleine oplages van 1-10.000 exemplaren uitgeven. Zo ontstond het idee van een bloemlezing’’, vertelt Ric Hofmans, uitgever bij Gopher. 

Hij heeft een hart voor poëzie, net als Wietse Hummel, voormalig stadsdichter van Harderwijk. Hofmans: “Twee keer per jaar komen wij met een bloemlezing op basis van een thema, voor dichters die minder kans maken om te publiceren. Wij bieden hen een platform om toch met hun gedichten te verschijnen.”

Poëziewedstrijd

Hummel, sinds anderhalf jaar verbonden aan de poëzie-redactie van Gopher, was jurylid bij de poëziewedstrijd afgelopen zomer. 

“We hebben gekozen voor het thema intimiteit. Dat zijn we enerzijds lichamelijk, maar ook virtueel via social media en allerlei datingsites. Kan intimiteit nog wel in deze coronatijd? De zin ‘De grootste intimiteit is het zwijgen’, ooit opgenomen door de Vlaamse dichter Maurice Maeterlinck, is inspiratie en uitdaging om met poëzie te komen.”

Stads- en dorpsdichters

Er kwamen zo’n zeventig inzendingen binnen. De jury bestond naast Hummel uit stadsdichters en dorpsdichters van Gouda, Haarlem, Heumen en België. Ze hebben uit de inzendingen een selectie van vijftig gedichten gemaakt, waarna de bundel is samengesteld. Selectiecriteria waren verbintenis met het thema en een bepaalde kwaliteit. 

“Het was moeilijk, het niveau van toppers en afvallers lag dicht bij elkaar. We hebben alles anoniem gelezen. De beste drie hebben een plekje voorin de bundel gekregen. Want in eerste of tweede prijzen geloven we niet.”

De winnares is Leonie de Clercq. Een jong Belgisch meisje van 17 dat met het gedicht ‘Hoe komt het dat we onze tandenborstel poetsen met dezelfde tandenborstel’ teruggaat naar haar kindertijd.

Geen uitreiking

Donderdag zou de eerste bundel in het bijzijn van de dichters worden uitgereikt in het Oude Stadhuis. Dat werd door de coronabeperkingen geschrapt. Hofmans: “Over een aantal weken gaan we brainstormen over het tweede thema voor een bloemlezing. Mogelijk organiseren we in het voorjaar, als covid-19 minder aanwezig is, alsnog een middag waarbij dichters met elkaar kunnen praten en ideeën uitwisselen. We willen serieus aandacht blijven besteden aan poëzie.”

De bundel is te bestellen in de boekhandel voor 16,25 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden