<p>Charlene Galesloot (midden) kreeg op 26 november 2019 het jeugdlintje uitgereikt van de burgemeester en kinderburgemeester. (foto: Ton Pors)</p>

Charlene Galesloot (midden) kreeg op 26 november 2019 het jeugdlintje uitgereikt van de burgemeester en kinderburgemeester. (foto: Ton Pors)

(Foto: Ton Pors)

Jeugdlintje: ‘Je mag trots zijn op wat je hebt gedaan’

Jongeren van 6-23 jaar die iets bijzonders voor de samenleving hebben gedaan, kunnen in aanmerking komen voor het Harderwijks Jeugdlintje van 2020. De campagne is 13 oktober gestart; aanmelden kan tot 1 november. Wie volgt Charlene, de winnares van 2019 op?

Marco Jansen

HARDERWIJK - Charlene was 11 jaar toen ze tot haar verbazing het jeugdlintje kreeg uitgereikt door Harm-Jan van Schaik. De burgemeester was speciaal voor haar naar basisschool Het Baken gekomen. “De meester zei dat er na schooltijd in de aula een verrassing was. Ik dacht dat het iets met sinterklaas te maken had, maar de burgemeester kwam voor mij. Ik geloofde het eerst niet. De hele klas had toch geholpen? ‘Oma Harderwijk’ en mijn moeder hadden me opgegeven. Ik had nog nooit van het Jeugdlintje gehoord. Nu ben ik trots op wat ik heb gedaan en dat de burgemeester trots op mij was”, kijkt Charlene een jaar later terug.

Ze had haar haar af laten knippen voor kinderen met kanker en vorig jaar zamelde ze geld in voor Kika door samen met klasgenootjes lege flessen op te halen. “Ik had een plan gemaakt en anderen overtuigd om mee te doen. Samen gingen we langs de deuren. Ook heb ik met klasgenootjes een kleedjesmarkt gehouden voor ons huis. We hebben cupcakes verkocht en in de zomer van 2019 heb ik ook spullen verkocht met een kraampje op de camping in Nunspeet.”

Ze heeft speelgoed, kleren, schoenen, dvd’s, een fiets en een step verkocht voor het goede doel. “Ik heb spullen weggegeven die ik in mijn kast had liggen waar ik niks meer mee deed. Ook mijn broertje en zusjes hebben speelgoed gegeven dat ze niet meer gebruikten. In totaal hebben we 1300 euro opgehaald.”

De nu 12-jarige Charlene Galesloot woont met haar broertje al acht jaar bij pleegmoeders Dorry en Monique de Longte. Ze is geboren in België. “Doordat mijn echte ouders niet voor mij konden zorgen ben ik in een tijdelijk gezin gezet en vandaaruit ben ik bij Dorry en Monique gekomen. Zij hebben mij geholpen en ik ben trots op hen. Ik heb nu een warm thuis waar ik me veilig kan voelen. Mijn echte moeder komt om de zes weken bij ons thuis.”

Charlene staat altijd klaar voor een ander en vergeet zichzelf daarbij nog wel eens, vertelt pleegmoeder Monique. Zelf heeft ze een persoonlijke reden om geld in te zamelen. “Ik had een moeilijke tijd - mijn echte ouders hadden het niet zo breed, hoorde ik uit verhalen. Dat blijft toch ergens hangen en ik vond het fijn om iets terug te doen voor andere kinderen die hulp nodig hebben.”

Als corona voorbij is, wil ze daarmee doorgaan. “Dan ga ik met klasgenootjes weer geld inzamelen voor een arm gezin om hun huis op te knappen en ze leuke dingen kunnen doen.”

Charlene, winnares van het vierde Jeugdlintje, roept jongeren op zich op te geven. “Omdat je trots mag zijn als je wat hebt gedaan voor anderen en zoiets als het Jeugdlintje vergeet je eigenlijk nooit meer.”

www.harderwijk.nl/jeugdlintje

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden