<p>De gouden haan is klaar om weer naar boven te gaan.</p>

De gouden haan is klaar om weer naar boven te gaan.

(Foto:)

Zacharias was bijna verloren gegaan

HARDERWIJK - De eerste fase van de restauratie van de Grote Kerk is afgerond. Zeer binnenkort prijkt het gouden haantje weer in de top van de gevel aan het Kerkplein. Het herstel van het haantje, het koorkruis en de vergulde pijnappel is de bekroning van de eerste fase.

Benjamin Terpstra

Vier restaurateurs zitten elk afzonderlijk op een steiger voor één van de vele Bijbelse figuren in de zogenaamde zuidtransept. Ze zetten de prachtige afbeeldingen van de heiligen beter vast op de gewelven. Een zeer secuur werkje. 

Zo wisten ze Zacharias nog te behouden, helaas waren de letters van zijn naam al eerder van de muur afgebrokkeld en verdwenen. Dit zou met alle schilderingen gebeuren als er geen restauratie plaats vindt. ‘’Zeer uniek dat alle verhalen van de Bijbel hier terug komen’’, vertelt restaurateur Nanon Journée. In de zuidtransept wordt het geboorteverhaal afgebeeld.

Op enkele plekken zijn afbeeldingen bijgekleurd. De restaurateurs zijn hier echter zeer terughoudend in. ‘’Je moet kunnen zien wat wij hebben bijgewerkt, ook als leek moet dit zichtbaar zijn.’’

Vol ijver zetten ze hun werk voort. Beneden voor de kerk wordt stilgestaan bij het succesvol afronden van fase 1. Door het vele werk van fase 1 is al zoveel te bewonderen. Al deze indrukwekkende versieringen van de Grote Kerk moeten toegankelijker worden voor een breed publiek. Voorzichtig filosoferen de genodigden over dit idee. In de derde fase wordt hier voornamelijk vorm aangegeven, aangezien de kerk voor de hele gemeenschap moet zijn. Mogelijk kunnen groepen straks onder begeleiding de steiger op en alle mooie details van de kerk van zeer dichtbij zien. De realisatie van een pantry, toiletten en een professionele ontvangstbalie zijn mogelijke plannen. Maar niets staat nog vast. Ook de totale kosten niet. Voor de complete restauratie draagt de gemeente Harderwijk 800.000 euro bij. Die vooral wil dat de Grote Kerk zo goed mogelijk behouden blijft. De prachtige Bijbelse schilderingen uit de zestiende eeuw van Ewout van Delft zijn voor een bezoek aan Harderwijk zeker de moeite waard om te bewonderen.

Fase 1 is nu afgerond met een totaal van 870.000 euro aan kosten. In 2019 is een begin gemaakt met de eerste fase. De schilderingen behouden was de eigenlijke aanzet tot restauratie. Maar al snel bleek dat gewelvenstructuur ook ter hand moest worden genomen. In het najaar van 2019 zijn de schilderingen uit fase 1 afgerond. Wat nog moest gebeuren was het herstel van onder andere het gouden haantje. Sinds kort is het haantje terug in Harderwijk en zeer spoedig siert dit vergulde symbool weer boven het centrum. 

Ondertussen is al een begin gemaakt met fase 2. Kosten bedragen hiervoor 687.000 euro. Allemaal gedekt door subsidies, eenmalige giften en vaste donateurs. Zo overhandigt vandaag de Stichting Vrienden van de Grote Kerk een cheque van 10.000 euro. Elke bijdrage is van harte welkom. Momenteel zijn er zo’n 250 vaste donateurs.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden